Brouwerij Crooked Spider lanceert de nieuwe R.I.B.A.C.S.

17 november 2018 om 08:00

Sinds 2014 wordt in het Zuid-Hollandse Wassenaar door bierbrouwerij Crooked Spider traditiegetrouw de R.I.B.A.C.S. gebrouwen. Niels Beekhuizen, brouwer van Crooked Spider brouwt ieder jaar tussen kerst en oud & nieuw een heel bijzonder bier; Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout.

R.I.B.A.C.S.

Na 11 maanden geduld is het zo ver, de in 2017 gebrouwen vatgelagerde Stouts van Crooked Spider zijn binnenkort verkrijgbaar! Vorige versies R.I.B.A.C.S. hebben al meerdere medailles in de wacht gesleept, we verwachten dus veel goeds! De ervaringen die zijn opgedaan door de brouwer leidden ertoe dat er in 2017 is gekozen voor 5 verschillende houten vaten. Niels heeft 3 prachtige whisky’s en twee smaakvolle rums uitgekozen waar het bier mee mocht samenkomen. 

Ieder vat geeft een nieuwe dimensie aan de R.I.B.A.C.S., zo geeft het ene vat een sterk rood fruit aroma mee aan het bier, en een ander laat geturfde mout tot uiting komen. Om de verschillen naast elkaar te proeven is er dit jaar een eigen 6-pack ontwikkeld waarin de bieren worden verkocht. In het 6-pack zit het basisbier, de Russian Imperial Stout van 9.6% alcohol, en de vijf verschillende vatgelagerde Stouts die allemaal rond de 12.5% alcohol zijn geëindigd. Er worden 466 gelimiteerde verpakkingen door heel Nederland verspreid, onder geselecteerde speciaalbierwinkels en zijn vanaf eind november verkrijgbaar.

Inspiratie van de Russen

De inspiratie voor deze bieren wordt gevonden in Russische Stouts, die vroeger werden gebrouwen voor Tsaar Peter de Grote. Kenmerken als pikzwart, geroosterde smaak, hoog in alcohol en een vol mondgevoel omschrijven deze bierstijl, en dus ook de Russische Stout van brouwerij Crooked Spider. Na het vergisten wordt het bier ook nog eens gelagerd op houten vaten. Sinds 2014 zijn verschillende vaten gebruikt. Zo is de eerste versie gelagerd in eikenhout, werd er in 2015 een bourbon vat bijgehaald en werd de collectie in 2016 uitgebreid met een Schots whiskyvat.

Wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig naar deze nieuwe variant! Hou hem in de gaten!