Blog Rianne Joosse – Bierbeleven – Ontmoet de brouwer

21 oktober 2016 om 00:06

Al eerder heb ik in een van mijn gedeelde belevenissen verteld dat ik in de gelukkige omstandigheid verkeer dat ik regelmatig brouwers kan ontmoeten. Die ontmoetingen vinden in verschillende omstandigheden plaats. Dat kan zijn tijdens festivals, bij speciale evenementen of bij de brouwers ‘thuis’ – in de brouwzaal. 

Een aantal jaren geleden, toen je nog niet elk weekend een of meerdere festivals had en waar het overigens beduidend rustiger was dan op de festivals nu, was er vaak nog wel tijd en gelegenheid om de brouwers zelf te praten over de bieren, zijn/haar passie en ideeën. Tegenwoordig is dat een stuk lastiger. Het is nu ook voor brouwers bijna ondoenlijk om op  elk festival waarvoor ze gevraagd worden zelf aanwezig te zijn. Dat geeft wel eens een vertekend beeld. Zo wordt er makkelijk gezegd door festivalorganisatoren dat er vijftig brouwers aanwezig zijn, terwijl dit letterlijk betekent dat het bier van vijftig brouwers aanwezig is – toch een significant verschil lijkt me….

Spontane ontmoeting

Maar vroeger was de kans om brouwers in het wild te ontmoeten als je op een festival was iets makkelijker. Zelfs als ze niet op het festival ‘staan’. Een van mijn leukste herinneringen is een ontmoeting met een aantal – toen nog beginnende brouwers, waaronder twee vrouwen, op een festival in Utrecht. Een onverwachte spontane ontmoeting zoals je er zoveel kunt meemaken op leuke festivals.

Je bent er om mooie bieren te ontdekken – nieuwe proefervaringen op te doen en als dat mogelijk is een woordje te wisselen met brouwers. Ik ga heel vaak alleen naar een festival toe. Geen enkel probleem, ik kom er altijd wel gelijkgestemden tegen, waardoor het bezoek toch altijd een gedeelde ervaring wordt.

Op dat festival ontmoette ik dus deze drie brouwers, die daar ook gewoon als bezoekers waren. Geen idee meer hoe de kennismaking verliep – waarschijnlijk bij een brouwer aan de stand waar je samen op hetzelfde bier staat te wachten – altijd een prima moment voor een kennismaking, of samen op zoek naar een plek om even te zitten…. Wat ik wel zeker weet is mijn warme herinnering aan deze kennismaking. Met 4 gepassioneerde bierliefhebbers, praten over bieren en brouwen, smaakervaringen delen en genieten van de sfeer op het festival.

Vriendschap

Een ontmoeting die uitgegroeid is tot een warme – helaas vaak op afstand – vriendschap. Deze  brouwers hebben inmiddels naam weten te maken met hun bieren. Van de eerste mocht ik op dat festival nippen van batch 1 – die batch 1 is inmiddels batch 2 en al vele malen opnieuw gebrouwen en gevolgd door 2 andere mooie bieren – iets met vechtende poezen (ontstaan uit een unieke samenwerking) en een roodharige zangeres. Daarnaast is een van dat brouwteam lid van een team van pittige en smakelijke dames die hun visie niet van de daken schreeuwen maar  wel van zich laten horen. De andere brouwers hebben met hun plannen heel snel hun vleugels uitgeslagen. Inmiddels hebben 9 gevleugelde bieren het daglicht gezien. Die vleugels zijn ook onderdeel van hun beeldmerk, samen met een mooie bloem – zou iedereen daarin de naam van het tweede teamlid in herkennen?

Eigen visie

Dit soort ontmoetingen en het vervolg daarop zie ik als de pareltjes die ik telkens aan mijn ketting mag rijgen. Een snoer van herinneringen die veel verder gaan dan het ontdekken van bieren. Het zijn herinneringen aan ontmoetingen met gepassioneerde mensen, die niet altijd weten waar hun reis zal eindigen maar wel dat ze een eigen visie hebben op wat bier zou moeten zijn en wat zij willen bijdragen aan deze boeiende wereld – of dat nou bieren, festivals, recepten, horeca-initiatieven of verhalen zijn.

Ik hoop nog veel van zulke interessante en inspirerende mensen te mogen ontmoeten.

Rianne Joosse
Voorzitter bierconsumentenverenging PINT