Bierstijl van de Week | Weizen, de trots van Beieren

6 mei 2018 om 08:00

Het zonnetje schijnt volop en de Nederlandse terrassen lopen dan ook traditiegetrouw binnen de kortste keren helemaal vol. Kelners lopen hun benen uit het lijf om iedereen van een natje en een droogje te voorzien. En wat torent er telkens boven alle glazen op het dienblad uit? Het Weizenglas! Bij de aanblik van deze smaakvolle verfrisser krijg je eigenlijk al meteen dorst. Daarom is deze geliefde Weizen dit keer de Bierstijl van de Week!

De trots van Duitsland

Van oorsprong is Weizen een Duitse bierstijl. Men noemt het daar ook wel Weissbier of Hefeweissbier. Niet te verwarren met het Belgische Witbier. Weiss of Weizen verwijst namelijk naar tarwe en dus niet de kleur van het schuim of het bier. Ook bij Witbier is dit het geval, het verschil zit hem in de ingrediënten. In België gebruikt men kruiden voor de smaak. Bij Weizen komt de smaak van de speciale Weizengist. Daarnaast zorgen ook de mouten voor een verschil tussen deze bieren.

Tarwe is de belangrijkste graansoort in Weizen. Meer dan de helft van de gebruikte mouten in dit bier is tarwe. Volgens vastgestelde richtlijnen moet het recept van het moutbeslag zelfs uit 50% tot 70% tarwemout bestaan, mag het bier een Weizen genoemd worden.

Deze bierstijl is dus afkomstig uit Duitsland, Zuid-Duitsland om precies te zijn. In Beieren lusten ze er dan ook wel pap van! Alle geuren en smaken in dit bier komen van de hoppen, gist en tarwe. Aan deze bierstijl wordt namelijk geen enkele extra smaakmaker toegevoegd.

Wist je dat men vroeger, voordat zij uitsluitend met gerst bier brouwden, altijd al tarwe, rogge en haver gebruikte? Een tekort aan tarwe om in voedsel te kunnen voorzien, zorgde in het verleden voor een verbod op brouwen met tarwe waardoor men gedwongen werd over te gaan op brouwen met gerst.

Bierstijl in het kort

  • Bierstijl – Weizen.
  • Glas – Weizenglas.
  • Alcoholpercentage – Rond de 5% (4,5-7%).
  • Schenktemperatuur – Tussen de 4 en 6 graden Celcius.
  • Kenmerken – Troebel in zicht met lichtzure, fruitige en volmondige smaak. De schuimkraag is vol en romig.
  • Smaakcategorie – Fris & Fruitig.
  • Bijpassende gerechten – Jonge en romige kazen, Kip en gevogelte, Salades, Vette vis, Witvis.

Kleur, geur, schuim en smaak

Weizen bieren worden gebrouwen met gemoute tarwe. Tarwe bevat meer eiwit en minder zetmeel dan het meest gebruikte graan in bier, gerst, en zorgt onder andere voor een stevige schuimkraag. Daarnaast heeft het effect op de kleur en is van groot belang voor de smaak van het bier. Gemoute tarwe is op hoge temperatuur gedroogd en wordt daardoor onder andere donkerder van kleur. De bewerking van het graan zorgt dat het zetmeel tijdens het brouwproces makkelijker en efficiënter kan worden omgezet in vergistbare suikers.

Naast tarwe wordt Weizen gebrouwen met een speciale soort gist, Weizengist. Het Weihenstephan-gist is hier een wereldberoemd voorbeeld van. Weizen is een bovengistend bier en de gistcellen voelen zich dus boven in de ketel het meest op plek. In temperaturen tussen de ca. 15 en 24 graden Celsius eet de gist de suikers in het brouwsel op en scheidt alcohol en koolzuur uit. Weizen bieren bevatten vaak ook hergisting op fles. De speciale Weizengist zorgt voor herkenbare en kenmerkende fruitige aroma’s die je aan bananen en bananenschuimpjes doen denken. Ruik maar een goed aan je glas Weizen, dan herken je deze geur meteen!

Trots en herkenbaar

Weizen is een zeer herkenbare bierstijl. Troebel in zicht, goudgeel van kleur en een trotse, volle, romige schuimkraag die het afmaakt. Maar Weizen bieren worden in tal van varianten gebrouwen. Zo is er bijvoorbeeld de KristallWeizen, dit bier is gefilterd en dus lichter kleur en helderder in zicht. Ook worden er varianten gebrouwen met gebrande mouten, dit noemen we Dunkelweizen. Deze bieren hebben een donkere kleur en bevatten tonen van karamel en vers brood. Zo zijn er nog een heel aantal verschillende soorten Weizenbieren, variërend van Hopfenweizen – inderdaad met extra hop – tot een zeer geconcentreerde Weizen Eisbock en Weizenbock bieren.

Tijd om te proeven

Bekende voorbeelden van Weizenbieren zijn onder andere Erdinger en Weihenstephaner. Beide brouwerijen zijn gelegen onder de rook van de Beierse hoofdstad München. Wist je trouwens dat Weihenstephan de oudste nog draaiende brouwerij ter wereld is? Zeker de moeite waard om daar dus eens het smaakvolle Hefeweissbier van te proeven!

Er zijn natuurlijk ook een hoop Nederlandse (craft)brouwerijen die een versie van deze bierstijl uit hebben gebracht. Voorbeelden hiervan zijn:

Bierista Bieropleiding

Wil je meer weten over deze bierstijl, de manier van schenken of het verschil tussen Weizen en Witbier bijvoorbeeld? Of wil je deze bierstijl bieren combineren met eten of verwerken in een biercocktail? Volg dan de Bierista Bieropleiding. In deze online cursus tot bierexpert ontdek je nog veel meer over deze bierstijl en meer!

Heb jij deze bieren als gediplomeerd Bierista reeds geproefd? Geef dan snel jouw mening en verdien extra biercoins!