Het BIERburo daagt bierbrouwers uit met brouwwedstrijd

10 januari 2018 om 08:00

Het BIERburo daagt Nederlandse bierbrouwers uit, want wat is nu een typisch Nederlands bier? Daarom vragen zij brouwers hun interpretatie in te zenden voor de ‘Nederlands Nieuwe’ wedstrijd.

Wie brouwt Nederlands Nieuwe?

De afgelopen jaren hebben we met z’n allen in Nederland een prachtige nieuwe biercultuur ontwikkeld. Iets om trots op te zijn. En toch knaagt er hier en daar nog wat: want wat is nu een typisch Nederlands bier? We hebben onze versie van het bockbier maar ook een Nederlandse interpretatie van Oud Bruin, waar zelfs de brouwers die het brouwen niet heel trots op zijn. Er zijn enkele manmoedige pogingen om ons verleden te doen herleven in Kuit of Luiks. Maar iets eigentijds lijkt te ontbreken. Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan daagt het BIERburo brouwers daarom uit met een wedstrijd ‘Nederlands Nieuwe’.

De wedstrijd

‘Nederlands Nieuwe’ is een nieuw bier dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze of door samenwerking met partijen uit de buurt. ‘Nederlands Nieuwe’ is een wedstrijd die open staat voor professionele brouwers. Een jury met bekenden uit de bierwereld zal de bieren beoordelen, zowel op kwaliteit als op originaliteit en creativiteit. Natuurlijk moet het bier goed in balans zijn. Het gaat hier dus niet om ‘hoe gekker, hoe beter’.

De winnaar wordt op 13 juni 2018 bekend gemaakt. Het winnende bier zal onder andere worden opgenomen in het assortiment van MITRA. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar NederlandsNieuwe@bierburo.nl. Aan de wedstrijd zijn geen kosten verbonden, anders dan een hoeveelheid van het gebrouwen wedstrijdbier. Inschrijving sluit op 1 maart 2018. Insturen van de bieren kan tot 1 juni 2018.

[Afbeelding: Stadsbrouwerij Oudaen]