Bier van de Week | Oedipus Slomo Session Saison

30 mei 2018 om 08:00

Het is warm in Nederland! De rokjes worden uit de kast getrokken en alle strandbedjes zitten binnen de kortste keren vol. Temperaturen boven de 25 graden zijn deze week de normaalste zaak van de wereld. En daar krijgen we dorst van! Maar om nu veel alcohol te drinken bij deze temperaturen, dat raden we je niet aan. Wat vooral fijn is, is een heerlijke dorstlesser. Daarom is deze week Slomo van Oedipus het ‘Bier van de Week’!

Take it Slomo

De complete naam van dit bier is Oedipus Session Slomo Saison, oftewel Slomo. De brouwers werden voor dit bier geïnspireerd door de Amerikaanse Slomo. Hij was het levende voorbeeld van het levensmotto ‘YOLO’. Ruim 20 jaar geleden zag de beste man het zogenaamde licht. Hij verkocht zijn Ferrari en gaf zijn carrière als chirurg op om te gaan doen wat hem echt gelukkig maakte. Sindsdien kun je hem al skatend vinden op de boulevard van San Diego. Dat is nog eens rustiger aan doen… Het bier is dan ook gebrouwen om even lekker rustig aan te doen: “Take it Slomo!”

Slomo van de Amsterdamse craftbier brouwerij Oedipus is een laag alcoholische Saison. Dit bier bevat maar 3,5% alcohol en zit vol smaken die je van een Saison gewend bent. Het mooie van een Saison is dat dit bier oorspronkelijk speciaal voor de zomermaanden gebrouwen werd. Saison is het Franse woord voor seizoen. Dat heeft er dus alles mee te maken dat dit een seizoensbier is. Het werd dan ook in de winter door boeren gebrouwen, zodat de seizoensarbeiders het bier konden drinken na de werkzaamheden op het land. Hartje zomer natuurlijk.

Session Saison

Slomo Session Saison Oedipus

Oedipus Slomo is dus een bier met relatief weinig alcohol, perfect voor dagen waarop je al genoeg vocht verliest aan de warmte. Ondanks deze 3,5% heeft het bier niets verloren aan smaak. Sterker nog, dit is een bier waar je er na het eerste glas graag nog één van lust.

Kenmerkend voor een Saison is het kruidige, citrusachtige karakter en de lichtelijk droge afdronk. De smaak is bitter, zoet, soms ietsjes zurig en heeft vaak kruidige en kelderachtige aroma’s. Voor de Bierista’s: ook aroma’s van leer, geit, paard en een veestal zijn in dit biertype niet vreemd.

Deze bierstijl is afkomstig uit de Belgische provincie Henegouwen, en wordt ook wel Farmhouse Ale genoemd. Hij is blond tot amberkleurig, bovengistend en met nagisting op fles. Normaal gesproken ligt het alcoholpercentage tussen de 5,5 en 6,7%. Bij deze Session Saison is dat dus niet het geval. Session staat namelijk voor het lage alcoholpercentage in het bier. Het bier is dus heel verantwoord te drinken en heerlijk dorstlessend en verfrissend.

Puur gebrouwen

De smaken in de Slomo komen puur van de gebruikte basisingrediënten in bier. Er is aan deze Saison namelijk geen kruiden toegevoegd. Slomo is gebrouwen met pils-, tarwe-, haver- en roggemout. De hoppen in dit bier zijn East Kent Golding en de Tsjechische Saaz. Daarnaast is er een speciale Saison gist gebruikt. De specifieke samenstelling van deze ingrediënten geven dit bier dus zijn kenmerkende geur en smaak. Om deze geuren en smaken hebben de brouwers specifiek voor de hoppen en mouten gekozen en deze op verschillende moment aan het brouwsel toegevoegd.

Heb je nog nu geen dorst gekregen? Dan hebben we nog de video over de Amerikaanse ‘Slomo’ voor je klaarstaan. Ben je dorstig genoeg? Ren dan snel naar het terras voor een vers getapt glas Slomo. Of ga langs de slijterij of supermarkt. Slomo is namelijk sinds dit voorjaar ook heel gemakkelijk in het bierschap van de Albert Heijn te vinden! Cheers!