Aventinus Starkbierfest, het bierfeest voor gevorderden

4 april 2018 om 08:00

Rutger bracht een bezoek aan Aventinus Starkbierfest in Kelheim, Duitsland. Hier staan tradities nog hoog in het vaandel en vloeit het Bockbier rijkelijk. Hij vertelt je natuurlijk graag meer over dit bierfeest voor gevorderden!

Door Rutger Bronsveld

Bierfeest voor gevorderen

Bierfestivals, Tap takeovers, foodtruckfestivals, beer battles dat zijn de feesten die nu in Nederland gepaard gaan met veel gezelligheid, veel bier, goed bier, lekker bier en bieren die je waarschijnlijk maar 1 keer zult gaan drinken omdat de smaak voor jou toch net even tegen viel bij die fantastische naam of dat mooie etiket.

In Duitsland barst het op het vlak van bierfeesten nog van de traditie, waarvan Oktoberfest het meest bekend is. Echter gaan in Duitsland, meer specifiek in Beieren, de lederhosen niet alleen in het najaar aan. Zo was er onder andere afgelopen 17 maart het Aventinus Fest te Kelheim (klinkt als, Kielheim). Een feest waar de tradities nog hoog in het vaandel staan en een levende dubbelbock van 8,2% alcohol rijkelijk uit literpullen wordt gedronken.

Aventinus Starkbierfest

De naam van het feest komt van één van de bieren van de familiebrouwerij Schneider Weisse welke haar oorsprong kent in München. Inmiddels zijn zij, voornamelijk door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, niet meer actief als brouwerij in deze mooie stad. Hierdoor tref je deze brouwerij in september niet aan op de Theresienwiese tussen Paulaner, Löwenbrau en anderen.

De familie Schneider achter de brouwerij is trots op haar zelfstandigheid en brouwt jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 hectoliter. De bieren kennen niet perse een witte kleur zoals Hoegaarden, wat de naam voor velen Nederlanders toch doet vermoeden. Hun meest gedronken bier ‘TAP 7 Mein Original’ heeft een barnsteen achtige kleur en een levende smaak, die door menig bierliefhebber als een van de beste Weizen bieren wordt beoordeeld. De receptuur van 1872 staat dus nog immer als een huis.

De levende smaak ontstaat omdat Schneider ervoor kiest om de vergisting in open kuipen te laten plaatsvinden én de bieren niet pasteuriseert. Bij het afvullen wordt voor de hergisting, wort en een beetje gist toegevoegd. Zo smaken de bieren beduidend meer levend dan de welbekende andere Weizeners. Het aanbod van de Schneider familie kent in beginsel 7 mooie bieren, zie hiervoor de site van de brouwerij.

Aventinus Starkbierfest KelheimMein Aventinus

De Tap 6 Mein Aventinus kent een rijke geschiedenis. Het bier vindt zijn oorsprong in de tijd dat de brouwerij door de sterke weduwe, Mathilde, van Georg Schneider III, die de brouwerij voortzet in 1905. Zij laat zich inspireren door bewegingen die strijden voor meer rechten van vrouwen. Twee jaar naar haar aantreden brengt deze sterke dame het sterke tarwebier Aventinus op de markt.  Het bier kent een krachtige body met zoete moutige aroma’s. Voor mij niet meteen een bier om op te feesten maar het valt bijzonder goed in de smaak.

De band (Blechblos’n) die op 17 maart het feest voor de 17e keer begeleidt weet de stemming erg goed op te bouwen met na 22:00 uur vele meezingers en menig gast zit dan, of beter gezegd staat dan op de banken met, zijn 2e of 3e liter Aventinus te dansen. De sfeer zit er dan ook echt goed in. Rond middernacht, na een toegift van de band wordt het feest beëindigd en is er nog plek voor een nazit op de begane grond van het Weisses Brauhaus.

Weisses BrauhuasAventinus Starkbierfest Kelheim

Het genootschap, onder leiding van Maarten Tegenbosch (Mr. Schneider Weisse van NL), waaronder ik mij mag bevinden heeft zich dan verdeeld over het Weisses Brauhaus en het hotel. In het Brauhaus zijn er de nodige gasten die “even” met de ogen dicht weer op kracht moeten komen. Een prachtig gezicht dat nog maar eens bewijst dat dit een feest is voor de gedisciplineerde gevorderde drinker.

Heb jij nu zin gekregen om al in maart de klederdracht uit de kast te trekken en je te begeven in het prachtige Beieren om met een memorabel feest de winter af te sluiten, noteer dan 1 december in je agenda. De voorverkoop gaat dan van start. En wees er snel bij, afgelopen jaar was het feest in 45 minuten uitverkocht!