Aldi mag Jupiler look-a-like ‘Buval’ blijven verkopen

9 januari 2018 om 08:00

De Belgische multinational AB InBev heeft geen gelijk gekregen in een rechtzaak tegen supermarktketen Aldi. De verpakking van het Buval bier van Aldi zou te veel lijken op de Jupiler verpakking, aldus AB InBev. De rechter was het daar niet mee eens.

Buval

De brouwerij achter het Buval bier van de supermarktketen is misschien een redelijk onbekende, maar zeker geen kleine speler. Familiebrouwerij Martens uit het Limburgse Bocholt is na AB InBev de tweede grootste brouwerij van België. De brouwerij brouwt bieren voor de huismerken van Aldi, Carrefour, Cora en Metro. Een aantal van de grootste supermarktketens van Europa. Maar liefst 85% van productie (á 3 miljoen hectoliter per jaar) wordt geëxporteerd. Eén van de vooruitstrevende punten is bijvoorbeeld het leveren van bier in petflessen aan diverse Europese klanten.

Aldi

Het Buval pils heeft recent enkele wijzigingen ondergaan maar de kleurencombinatie zwart-wit-rood gebruikt Aldi al jaren voor dit bier. Zij waren zich dan ook van geen kwaad bewust toen Jupiler de zaak aanspande. “Alle verpakkingen die wij op de markt brengen worden door een gespecialiseerd bureau vooraf gecontroleerd, precies omdat wij willen vermijden dat er gelijkenissen met andere producten zouden zijn. Wij streven er uiteraard wel naar om onze producten de uitstraling te geven die ze op basis van hun hoge kwaliteit verdienen”, beargumenteerd Aldi.

Uitspraak

In eerste aanleg besliste de rechter dat Aldi zijn verpakking moest aanpassen. De warenhuisketen verving de rode steunkleur door een goudkleurige, maar tekende ook beroep aan tegen de uitspraak. Begin januari kwam de zaak voor en werd er uitspraak gedaan. Supermarktketen Aldi mag het Buval pils gewoon verkopen in de blikjes die lijken op die van het AB InBe bier, Jupiler. Zo schrijft De Tijd op basis van een gerechtelijke uitspraak in beroep.

Volgens de beroepsrechter is de naam en niet het uiterlijk doorslaggevend. Klanten kunnen zien dat een blikje Buval geen blikje Jupiler is. Ook het feit dat Jupiler niet verkocht wordt door Aldi is een goed argument voor de rechter. De multinational reageert wel verbaasd op de gerechtelijke uitspraak maar weet nog niet of zijn in cassatie gaan. Tot dusver kan Aldi het Buval bier dus weer in het bestaande ontwerp aan bieden.