Zomerbiervaart Leiden maakt haar naam waar

12 juni 2017 om 09:08

Beter weer hadden de deelnemers aan de Zomerbiervaart zich niet kunnen wensen: met 25 graden en volle zon was het genieten op het terras met een heerlijk zomerbiertje, en kon men daarna per sloep naar de volgende locatie voor een nieuw bier. Een perfecte zondagmiddag!

door Charlotte Wagenaar

Het was de tweede keer dat de zomerbiervaart in Leiden plaatsvond. De stad leent zich met haar singels en compacte stadscentrum met hoge horecadichtheid goed voor een dergelijk evenement. Het initiatief kwam van Frank van Leeuwen en Bas Koster van Bierwandeling.nl. Zij organiseren al langer de Lentebierwandeling en de Bokkenwandeling, en daar kwamen vorig jaar ook het Winterbierfestival en de Zomerbiervaart bij. Elk seizoen feest dus! De heren hebben het er druk mee: naast hun bierliefhebberij zijn ze ook de drijvende kracht achter de Groepswijzer en de Bierproeverij op Eigen Wijze.

Geïnspireerd op de Leidse singels

Bij de biervaart mochten Frank en Bas vandaag meer dan tweehonderd bierliefhebbers verwelkomen. Met de stempelkaart met bonnetjes konden zij bij zes verschillende cafés een zomers speciaalbiertje laten tappen. Wij gingen van start bij de Catwalk op de Beestenmarkt met een frisse en licht bittere IJsbeer Blues, om ons vervolgens met de boot van de Leidse Rederij naar de volgende locatie te laten brengen. Eenmaal neergestreken op het terras van café De la Soul, met uitzicht op de gerenoveerde Morspoort, kwam brouwer Jan-Willen Fukkink van brouwerij Leidsch Bier zijn Singelbier persoonlijk toelichten.

Het gebied rondom de Leidse singels is enkele jaren geleden op de schop gegaan om een singelpark te creëren waardoor je straks aan de binnenrand van de singels ononderbroken door een groene strook kunt wandelen, sporten en genieten. Om de voortgang van het project, en het feit dat de website nu live is, te vieren, vond Jan-Willem het tijd om er een biertje aan te wijden. Het Singelbier is een donkerblond bier met mooie citrustonen, afkomstig van de citra hop, en een perfecte balans aan bitterheid.

Een divers gezelschap

Bij café de Vriend werd genoten van het Scheveningse witbier Seumers met een bijpassend zomers hapje van geitenkaas met appel en compote. Ook in het Pakhuis werd een passend hapje geserveerd: kabeljauwtartaar vergezelde de Hippie Fish van Two Chefs Brewing – een fris biertje met sinaasappel- en citroenschil, overigens zonder vissmaak – van de twee jonge brouwers die eerder dit jaar hun brouwerij openden in Amsterdam.

In het zonnetje op het terras was het aan de evenementglazen gemakkelijk te zien wie er deelnamen aan de biervaart en werd er gemakkelijk onderling contact gelegd. Het publiek was divers: jong en oud, lokaal en van verder. Ook de deelnemende cafés representeerden de diversiteit van het Leidse uitgaansleven. Het was af en toe even geluk hebben met de boten, maar een wandelingetje door Leiden bracht veel deelnemers ook weer naar de volgende bestemming. Op beide manieren was er langs de route veel te zien van de fraaie Leidse binnenstad.

De laatste zonnestralen

Tussen de terrasboten aan de Nieuwe Rijn kon bij Café Engelen worden genoten van het Groningse Bloemen en Bijtjes met een bijpassend zomers erwtensoepje met munt en basilicum. De laatste stop was bij de café de Roze Beurs waar heel toepasselijk een biertje van het Roze Varken werd geschonken. Met dit vrij bittere en bloemige El Dorado biertje en een goede verzorging aan hapjes kwam de mooie middag ten einde. Genoeg inspiratie voor zomerbiertjes om de komende maanden door te komen. En als het gure weer dan uiteindelijk de kop weer opsteekt, kunnen we uitkijken naar de Bokkenwandeling op 5 november.

Zomerbiervaart Leiden

Zomerbiervaart Leiden