Wie brouwt de beste Session IPA?

28 november 2016 om 11:51

Na vijf succesvolle edities, organiseren Brand Bierbrouwerij en Bierconsumentenvereniging PINT weer een spannende Brand Bierbrouwwedstrijd voor enthousiaste thuisbrouwers uit Nederland. Dit jaar draait de wedstrijd om het brouwen van de perfecte Session IPA.

De winnaar krijgt de unieke kans om met de meesterbrouwers van Brand, zijn of haar Session IPA te brouwen in de bierbrouwerij in Wijlre. Thuisbrouwers kunnen zich tot en met 17 maart aanmelden voor de Brand bierbrouwwedstrijd op www.pint.nl.

Optimale balans

Session IPA staat bekend om de sterke hopbitterheid en hop smaak met een lager, ‘sessionable’, alcohol gehalte. Het bier is dorstlessend en fris met een lichte body. Door het lagere alcoholgehalte wordt Session IPA omschreven als een ‘lichter’ bier. De toegankelijkheid van de IPA zal dan ook een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van het bier van de thuisbrouwers. Daarnaast zorgt het lagere alcoholgehalte voor de nodige uitdaging in deze wedstrijd; de thuisbrouwer moet namelijk zoeken naar een optimale balans tussen oorspronkelijk IPA bier en het lagere alcoholgehalte.

Thuisbrouwen populair

De jaarlijkse groei van het aantal deelnemers aan de Brand Bierbrouwwedstrijd laat de populariteit van het thuisbrouwen in Nederland zien. In mei werd de Brand Porter van Dennis Pancras en Niels Bosman uit een recordaantal inzendingen (194) gekozen als winnaar. Op 12 december wordt de winnende Brand Porter in Enschede gepresenteerd.

De Brand Bierbrouwwedstrijd

Net zoals thuisbrouwers, omarmt de Brand Bierbrouwerij het brouwen van speciaalbieren. Uit de gezamenlijke passie voor de ambacht van het brouwen ontstond de bierbrouwwedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd mag in Wijlre, samen met de meesterbrouwer van Brand, zijn of haar bier brouwen. Voorgaande jaren waren dat Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen Free (IPA), Bart Engel (Saison) en Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter). Inschrijven voor de Brand Bierbrouwwedstrijd kan hier tot en met 17 maart 2017 (minimum leeftijd is 18 jaar). Op de website van PINT staat uitgebreid beschreven waaraan de Session IPA moet voldoen.