Schotse whisky gerijpt op Geuzevat Cantillon in primeur op Tastingfestival Meug

20 februari 2018 om 08:00

Wat krijg je als je een elfjarige Schotse Arran Single Malt laat rijpen op een vat Oude Kriek van de Brusselse geuzebrouwerij Cantillon? Arran A La Belge! De samenwerking tussen Cantillon, Arran en Whisky A La Belge leidde tot een uitzonderlijke botteling met een unieke smaak. Deze Schotse whisky met een Belgische twist zal voor het eerst te proeven zijn op zaterdag 24 februari tijdens het Meug Tastingfestival in Antwerpen.

Whisky meets Kriek

De standaardrijping van whisky gebeurt vaak in een voormalig bourbon- of sherryvat. De laatste jaren zijn er echter meer en meer experimenten met rijping en finishes op allerlei soorten vaten, om extra smaken te creëren in de whisky. Whisky die een tweede rijping of finish krijgt op een biervat is echter zeldzaam. De heren van Whisky A La Belge waren dan ook erg geïnteresseerd in de mogelijkheid van zo’n unieke rijping.

Whisky A La Belge?

Vier Belgische drankliefhebbers vatten het originele project aan om een reeks unieke whiskybottelingen uit te brengen, waarbij een whisky telkens wordt gefinished op een Belgisch biervat. Zowel de whisky als het bier zal iedere keer variëren, wat gelimiteerde en eenmalige bottelingen oplevert. Achter Whisky A La Belge zitten Jori Aerden, Jeroen Van Dyck, Ken Van Eesbeek en Tom Van Ghyseghem.

“We gingen op zoek naar een whisky van goede kwaliteit, met een zekere leeftijd en eigenheid, maar die in het smaakprofiel nog open genoeg was om de finish van het Kriekvat te laten voelen”, aldus Jeroen Van Dyck van Whisky A La Belge. Na veel zoekwerk en proeven met behulp van samples van een Schotse broker werd uiteindelijk een Arranvat van 11 jaar oud gevonden dat nog potentieel had om verder te rijpen. De volgende stap bleek toch even moeilijker dan verwacht: een geschikt biervat vinden. Na zes maanden verscheen er licht aan het einde de tunnel en kon Cantillon overtuigd worden om mee te gaan in dit unieke verhaal.

Kriek Cantillon MeugUnieke liefde

Het kriekvat werd getransporteerd naar Schotland en toen begon het spannende wachten. Na één maand werd een sample toegestuurd. De gele kleur was veranderd en een lichtroze schijn begon zich duidelijk in te zetten in de whisky. De eerste proefsessie was een succes. Er was een duidelijke verandering in het smaakprofiel te merken. “Er was niet veel meer dan een paar maanden nodig om een unieke liefde tussen twee dranken te creëren”, volgens een enthousiaste Van Dyck.

Art niveau én Schots

De whisky wordt aangeboden in een niet-alledaagse verpakking: een box van twee flesjes Arran A La Belge van 35cl, samen met twee flesjes Oude Kriek Cantillon van 37,5cl. Zo kan de unieke smaakcombinatie nog beter ervaren worden. Ook de vormgeving is duidelijk Belgisch geïnspireerd. Het resultaat is een frisse kijk op Art Nouveau, met unieke etiketten voor zowel het bier als de whisky, die naar elkaar refereren.