Waarom is het slim om door te drinken in de zon op het terras?

21 augustus 2015 om 15:57

Je zit heerlijk op een zonovergoten terras in de stad. Je bestelt een pilsje, dat na korte tijd met de condensdruppels aan de zijkant van je glas wordt geserveerd. De aanblik alleen maakt je dorstig en dat is maar goed ook, want voor de smaak is het het beste als je een beetje doordrinkt. 

Kattenpis

Maar waarom is het belangrijk dat je doordrinkt? Dat heeft alles te maken met het stofje isohumulon, afkomstig uit de hop. Dit stofje snel verandert onder invloed van licht, waardoor de smaak wordt aangetast. In de brandende zomerzon kan dit een kwestie zijn van enkele minuten. En één is zeker: de smaak van je bier wordt er niet beter van. Het krijgt de geur van kattenpis!

Koel en donker

De slechte invloed van licht op bier is al lang bekend. Daarom gebruiken bierbrouwers ook bij voorkeur bruine flessen, tegenwoordig is groen ook geaccepteerd. Bier in transparante flessen zie je nauwelijks, omdat hier de schadelijke werking van licht vrij spel heeft. Bewaar je bier dus altijd donker en het liefst ook koel.

Bier in blik

Blik laat geen licht door en is een ideale verpakking voor bier. In de Verenigde Staten wint blik snel terrein. In ons land is de opmars van blik heel voorzichtig begonnen. Veel bierliefhebbers associëren bier in blik met bier voor zwervers en zijn bang voor een metaalsmaak. Dat was vroeger misschien zo, maar tegenwoordig beslist niet meer.

Experimenteer zelf

Wat licht met bier doet kun je heel eenvoudig zelf onderzoeken. Pak twee flesjes pils uit hetzelfde krat. Bewaar het ene flesje op een donkere koele plek en leg het andere flesje een paar dagen in de brandende zon. Leg ze alletwee in de koeling voordat je ze gaat drinken. Tien tegen één dat je onmiddellijk herkent welk bier in de zon heeft gelegen!