Emotionele brouwdag Utrechtse brouwers met Tomas Schroën

7 april 2017 om 00:32

Het was een bijzondere middag, gisteren bij Brouwerij Maximus. Liefst zeven brouwers uit Utrecht hadden zich verzameld om samen een bier te brouwen. Een bier voor de zieke Tomas Schroën, die aan alvleesklierkanker leidt. En gelukkig was de hoofdpersoon er zelf ook bij.

Het was wel duidelijk dat het voor geen van de aanwezigen een routinematige brouwdag was. Het besef dat dit een bijzondere en onvergetelijke brouwbeurt zou worden gaf deze gelegenheid een emotionele lading. Eenmaal aan de slag werd er al snel volop geouwehoerd, zoals alleen brouwers dat onderling kunnen. Steeds lag de focus op het brouwen van een mooi blond bier, want Sterk Water wordt het beste bier ever! Met zoveel brouwkennis aan de ketel kan dat niet missen. Sterk Water wordt officieel gepresenteerd tijdens het Utrechtse Bierbrouwers Festival op 27 mei in De Fabrique in Utrecht.

Groene thee en kurkuma

In overleg met Tomas is gekozen om een blond bier te brouwen met tarwe, haver, kurkuma en groene thee. De keuze voor deze ingrediënten is niet toevallig. Haver staat bekend om de zuiverende werking op de alvleesklier. Kurkuma en in het bijzonder het bestanddeel curcumine is aantoonbaar ondersteunend in de bestrijding van kanker en heeft evenals groene thee een heilzame werking.

Hertog Jan-momentje

Tomas was een deel van de middag aanwezig. Met nog een bijzondere dag voor de boeg wilde hij zijn energie sparen. Tomas treedt namelijk vandaag – vrijdag 7 april – in het huwelijk met zijn Luisa. Wel pakte hij zijn ‘Hertog Jan-momentje’, net als Hertog Jan-brouwer Gerard van den Broek nog even het laatste hopbelletje in de ketel gooien, onder het motto ‘It’s got to be perfect!’. Het vertrek van Tomas was emotioneel en viel iedereen zwaar. Het tekent de hechte band die de Utrechtse brouwers met elkaar hebben.

Over de samenwerking

Het bericht dat Tomas Schroën aan alvleesklierkanker leidt, schokte afgelopen najaar de hele Nederlandse craftbeer wereld. Vrijwel iedereen kent Tomas, alias De Bierverteller, als een bierkenner en bierliefhebber pur sang. Door de manier waarop de biersommelier zich manifesteert in de bierwereld maakt hij vele vrienden. De opening van een eigen bierwinkel afgelopen zomer in het centrum van Utrecht zorgde voor nog innigere samenwerking met – zeker – de Utrechtse brouwers, maar ook met brouwers ver buiten de stad en provincie.

Support Casper

Nadat iedereen van de eerste schok was bekomen, kwamen er mensen in actie. Vincent van der Velde van U Are Here Magazine was één van hen. Hij bracht de zeven Utrechtse brouwers en ontwerper Leffe Goldstein bij elkaar om samen een bier te brouwen voor Tomas. De opbrengst gaat natuurlijk naar het goede doel: Support Casper, de stichting van de bekende Rotterdamse arts Casper van Eijk, die baanbrekend onderzoek verricht naar alvleesklierkanker.

Verkrijgbaarheid

Het bier is vanaf eind mei verkrijgbaar. Heb je belangstelling om dit bier te kopen, dan kun je een mail sturen naar info@uareheremagazine.nl.

De brouwers

De brouwers die Tomas een hart onder de riem steken en hun medewerking aan Sterk Water hebben toegezegd zijn:

* Brouwerij Duits & Lauret
* Brouwerij De Kromme Haring
* Brouwerij Oproer
* Ceaux
* vandeStreek bier
* Brouwerij Maximus
* Brouwerij Hommeles