Belgische biersommelier Sofie Vanrafelghem lanceert gin met bier

30 januari 2018 om 08:00

Hoppiness is de nieuwste trots van de Belgische biersommelier Sofie Vanrafelghem. De gin is gemaakt op basis van het Eva-bier dat zij tijdens brouwdagen creëerde in samenwerking met andere bierliefhebbende dames.

Who run the world

Sofie was van mening dat de bierwereld nog te veel een mannenwereld was. Over vrouwen werd vaak gezegd dat zij alleen maar fruitige, zoete bieren zouden drinken terwijl dat naar haar mening absoluut niet het geval was. “Iederéén lust bier, het is gewoon een kwestie van uit de vele soorten de juiste te kiezen”, aldus de biersommelier en ze ging aan de slag dit vooroordeel uit de wereld te helpen.

Eva-bier

Tijdens de door Sofie georganiseerd brouwdagen nam zij bierliefhebbende vrouwen mee op sleeptouw en gaf hen zo de kans zelf een bier te creëren. Het resultaat werd de Eva. Dit bier werd in 2011 voor het eerst gebrouwen. Eva is een fris, fruitig en vol gehopt bier met 6,2% alcohol. Met de productie van dit bier zorgde Sofie er voor dat een hoop vrouwen hun intrede in de bierwereld maakten en ze zocht naar een afsluiter van dit project waarbij zij het Eva-bier kon gebruiken.

Hoppiness

Ambitie om het Eva-bier ook daadwerkelijk te verkopen heeft de biersommelier nooit gehad. Maar toch wilde zij dit bier wel nog een laatste keer voor een project gebruiken. Zo kwam zij op het idee om het Eva-bier als basis te gebruiken in een andere alcoholische drank; gin dus. Op deze manier hoopt zij nog meer mensen te overtuigen ook eens verschillende bieren te proeven. Ruim 1800 liter bier werd hiervoor twee keer gedistilleerd om zo de alcohol er uit te winnen. Dit werd telkens op een lage temperatuur gedaan om de kenmerkende fruitigheid van het Eva-bier zo goed mogelijk te bewaren.

Sofie koos voor een gin met jeneverbesaroma van ongeveer 60% als basisproduct. Om de link met het oorspronkelijke bier nog sterker te maken, werd een extra distillaat gemaakt op basis van Cascade hoppellets. Beide distillaten werden daarna aan de basisgin toegevoegd. Tot slot werd ook het aroma van twee andere citrushoppen gebruikt om de nodige frisheid in de smaak te brengen. Hoppiness is dus een vol fruitige en hoppige gin geworden.

Op=op

Als je een fles van deze gin wilt bemachtigen moet je snel zijn. Er zijn 1200 flessen á €40,- verkrijgbaar. “Als het een razend succes is, kunnen we eventueel opnieuw Eva-bier brouwen, maar daar denken we nu nog niet meteen aan”, aldus Sofie. De bierige gin is voorlopig alleen verkrijgbaar bij Bierhalle Deconinck in Vichte, West-Vlaanderen. Deze locatie is uiteraard niet toevallig gekozen. Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck was een van de dames die meewerkte aan het Eva-bier. Zij hielp mee de brouwdagen steeds in goede banen te leiden. “Ik ben heel enthousiast over deze gin”, zegt Melissa. “Wij zijn ook het perfecte voorbeeld van hoe uit bier vriendschap kan ontstaan.”

[Afbeelding: Deleu]