Waar kwamen die Session bieren ineens vandaan?

3 oktober 2018 om 08:00

Session IPA, Ale, Saison… Bierista Dennis was het spoor na deze zomer even een beetje bijster. Overal kwamen Session bieren voorbij, maar ook in variaties die hij nog niet kende. Daarom dook hij wat dieper in de term, want waar komt het nu eigenlijk vandaan?

Door Dennis Hofman

Je kon er afgelopen voorjaar en zomer bijna niet omheen, Session bieren. Een hele hoop brouwers brachten een Session bier uit, een trend leek geboren. Of toch niet? In Amerika zijn deze bieren namelijk al een lange tijd niet meer dan normaal. Daar gaat het dan vooral om laag alcoholische bieren waarbij de smaak niet afdoet aan het lagere alcoholpercentage.

Laag in alcohol, hoop op smaak

In Nederland kregen de laag alcoholische bieren pas dit jaar echt een groter podium. Mede dankzij de Session trend en de behoefte naar bewuster leven onder Nederlanders. Maar waar het bij alcoholarm of alcoholvrij bier heel duidelijk is, is het bij een Session toch onduidelijker hoe het verhaal precies in elkaar zit. Ik dacht dat ik het aardig snapte, maar begon te twijfelen door de Session Quadrupel van Baxbier. Dit bier heeft namelijk een alcoholpercentage van 9%. De vraag wat een Session bier nu eigenlijk is, en waar dit bier vandaan komt werd dus steeds groter.

Het idee achter een Session bier is dat het alcoholgehalte lager is dan normaal, zonder dat het afbreuk doet aan de smaak van het bier, en zonder dat de alcohol gemist wordt. Deze bieren hebben vaak een alcoholpercentage van 3 á 4% en zijn makkelijk drinkbaar zonder dat je er al te snel iets van merkt. Zelfs in begin van de 20e eeuw werden deze bieren al gedronken. 

Session Breaks

Engelse fabrieksarbeiders draaiden in die tijd zware shifts en dronken in hun korte pauzes graag een biertje, maar moesten vanzelfsprekend wel helder en scherp blijven. Om die reden waren bieren met een laag alcoholgehalte ideaal. De arbeiders hadden zo goede dorstlessers met weinig alcohol alcohol in handen. Deze korte pauzes werden ‘Session Breaks’ genoemd en daar wordt de link met de benaming van de bieren dan ook gelegd.

Sinds een paar jaar zijn de Session bieren in de VS helemaal ingeburgerd en is het nu ook overgewaaid naar Europa en dus ook Nederland. De achterliggende gedachte is dat je op warme zomerdagen en avonden meer dorst hebt en zodoende ookmeer drinkt. Als je dan heerlijke verfrissende bieren drinkt met een laag alcoholgehalte dan sta je ook niet meteen op z’n kop als je wat meer drinkt dan anders. Daarom is het bij een Session ook zo belangrijk dat de kenmerkende smaken van de bierstijl hoog in het vaandel staan.

Buiten de lijntjes

Mijn vraag naar aanleiding van de Session Quadrupel van Baxbier werd zo beantwoord. Ondanks dat hij iets lager in alcohol is dan menig andere Quadrupel, is het echte idee van een session dus anders. Dat gezegd hebbende: er worden natuurlijk wel steeds meer grenzen opgezocht in bierland, en overschreden op een vaak positieve manier. Dit zijn naar mijn mening alleen maar goede ontwikkelingen als zij het bier ten goede komen. Er staat vast nog een heleboel op ons te wachten qua ontwikkelingen in bier. Ik proost er nog even op met een lekkere Session in mijn hand!

Benieuwd naar verschillende laag alcoholische pareltjes? Wij hebben er een aantal opgesomd in dit lijstje!