Met Pasen eten we een ei, maar welk bier drinken we daar bij?

1 april 2018 om 08:00

Een ei hoort erbij. Zeker met Pasen. Welke bieren moet jij in huis hebben om de paasdagen goed door te komen. Wij geven je zeven suggesties van bieren die prima samengaan met ei!

De Prael – Bitterblond (Kölsch)

Een lekker gekookt eitje. De dooier niet te hard, liefst nog een beetje vloeibaar. Snufje zout en smullen maar! Maar welk bier drinken we daar nu bij? Biersommelier Arvid Bergström raadt de Bitterblond van de Amsterdamse brouwerij De Prael aan. De Bitterblond, een bovengistend bier met 5,7% alc., is ondanks zijn stevige karakter een goede doordrinker. Dat is prettig, want met Pasen heb je aan één ei waarschijnlijk niet voldoende.

Maximus – Pandora

Een tweede bier dat ook verrukkelijk is bij je gekookte ei is de Pandora van Maximus. Ook dit is een vriendelijke doordrinker met toch wel een bittertje. Juist die frisheid die dit bier zo doordrinkbaar maakt, past goed bij het eitje, dat je wel bestrooit met wat zout. Deze zogenaamde Dutch Pale Ale van de brouwerij uit Utrecht heeft 6% alcohol.

Texels – Goudkoppe

Bij het derde gekookte paasei adviseert Bierista de Goudkoppe van Texels. Opnieuw een heerlijke doordrinker met een fruitige bite, die zo kenmerkend is voor de bieren van Texels. Ook dit bovengistende bier is fris en heeft een licht bittertje. Eerst een hapje ei, dan een klein slokje Goudkoppe, gevolgd door nog een slok. Dan proef je wat Arvid bedoelt met een goede pairing!

Ramses – Naar de Haaien

Je kunt natuurlijk een ei ook bakken. Dat kan op veel manieren. Als een omelet, een spiegelei, in de roomboter en met toevoegingen als ham, prei, champignons. Allemaal bepalend voor de smaak. Als we het bakken van een ei lekker simpel houden, dan smaakt een Naar de Haaien van Ramses er heerlijk bij. Voor dit bier is een soort hop gebruikt: de Saaz-hop. Kenmerken van dit bier zijn hout, mout en zout en daarom zo fijn bij ons gebakken ei.

Texels – Skuumkoppe

De Texels Skuumkoppe is een tarwebier met een eigen karakter. Het is één van de bestlopende bieren van Texels en niet voor niets. Het is een bovengistend donkere Weizen met een fruitig, zacht karakter en 6% alcohol. Door de volle romige smaak van dit bier komt je gebakken ei nog meer tot zijn recht. Een combinatie om van te smullen.

Blauwe IJsbeer – Schotse IJsbeer

Ben je niet al te scheutig met je peper, zout en gebruik je geen toevoegingen als ham, paprika en champignons dan tipt Arvid de Schotse IJsbeer van brouwerij De Blauwe IJsbeer. Je mag het ei dan wel bakken in roomboter, want met 8% alcohol kan deze ijsbeer een stootje hebben. Dit bier is verkrijgbaar in flessen van een halve liter; meer dan genoeg dus voor twee gebakken eieren.

Jopen – Extra Stout

Tot slot de Jopen Extra Stout, een zeer donker bier met gebrande bitters en een laag alcoholpercentage. Anders dan de kleur doet vermoeden is dit een prima doordrinker. Smaakt perfect met zowel melk- als pure chocolade eieren.

Namens het team van Bierista een heel fijn Pasen!