Over de geheimen van Mitra Ter Burg in Scherpenzeel

9 februari 2017 om 17:43

Mitra Ter Burg opende de deuren op 6 april 2011. Eigenaar Evert-Jan ter Burg (1979) verkoopt veel speciaalbier in Scherpenzeel, terwijl dat dorp nog geen 10.000 inwoners heeft. Ik ben nieuwsgierig achter dit succes van mijn ‘huisslijter’.

door Fred Mijnten

De twaalfde generatie Ter Burg in Scherpenzeel vertelt trots op dat hij een ‘echte Scherpenzeler’ is. Hij is een nazaat van een eeuwenoud Scherpenzeels geslacht en opgegroeid in het dorp. Hierdoor kent hij zijn klanten en hun drinkgewoontes. Zijn ouders hebben in het verleden een café/slijterij in het dorp gehad. Evert-Jan heeft eerst bij een drankengroothandel gewerkt. Maar daar miste hij het contact met de klant. Na zes jaar in een slijterij in Veenendaal te hebben gewerkt, heeft hij in 2011 de stap kunnen maken naar een eigen winkel in Scherpenzeel als Mitra-franchiser.

Proeverij


Samen met een aantal verkoopsters runt hij de zaak. Behalve de verkoop van flessen drank verhuurt hij ook biertaps en fusten, compleet met glaswerk. Als de klant iets te eten wil bij de biertap, kan Evert-Jan dit met een lokale cateraar regelen. Evert-Jan organiseert ook bier/wijn-proefavonden in samenwerking met de lokale keurslager die dan voor de BBQ en ander lekkers zorgt. Om de verkoop van whisky te stimuleren nodigt hij regelmatig whisky-ambassadeurs uit. Zij nemen, in een zaal van een lokale horeca-ondernemer, de circa 25 deelnemers mee op reis door Schotland middels een presentatie en het proeven van een 6 tot 8-tal verschillende whisky’s. Meestal ben ik een van de deelnemers. Evert-Jan probeert dus zeer regelmatig samen met andere lokale ondernemers de klant kennis te laten maken met lekker drinken en eten.

Olde Scherpenzeels


In de loop der jaren zijn de schappen in de winkel steeds meer gevuld met speciaalbieren. Een ervan – Olde Scherpenzeels – wordt speciaal voor Evert-Jan gebrouwen en gebotteld bij De Volle Maat. Dit makkelijk toegankelijke, frisse, blonde bier van 5,5 % vindt gretig aftrek. Lekker om te drinken en heel leuk als Scherpenzeler om iemand cadeau te doen. Daarom is er naast de 33 cl ook een 75 cl fles en staan in de winkel diverse combinaties klaar in cadeauverpakking. De tekst op het etiket is door zijn vrouw Elma geschreven (zus van de lokale vakfotograaf) . Het ontwerp van het etiket en de fotografie voor de campagne zijn gedaan door zijn zwager die de vakfotografie inmiddels heeft overgenomen.

Bieren van regionale brouwers


Van de 350 soorten bier zijn er circa 40 bieren van brouwerijen uit de dorpen rondom Scherpenzeel. Dat is juist het leuke dat je naast de bekende bieren ook onbekende bieren kunt vinden in deze winkel. “Mijn bieren zijn gesorteerd op de biersoort, dus blond/tripel/dubbel/IPA enz. staan bij elkaar in het schap”, zegt Evert-Jan. “Hierdoor zien klanten makkelijker wat er is van zijn of haar favoriete biersoort”. Hij selecteert bieren door ze thuis bij vrouw en kinderen te proeven al dan niet met een paar vrienden erbij. Aan de hand van als eerste de smaak en daarna uitstraling van de fles met etiket en prijsklasse bepaalt Evert-Jan of het bier wordt toegevoegd aan het assortiment. Om ruimte te maken gaat dan een minder goed lopend en/of gewezen seizoensbier in de aanbieding.
Op mijn vraag: “Hoe ga je om met seizoensbieren zoals herfstbok/lentebok” komt het antwoord: “Als het seizoen voor een bepaald bier bijvoorbeeld herfstbok – waar we 50 soorten van hebben – is aangebroken dan wordt deze extra groot uitgestald in de winkel”.

Local2Local with Locals


Evert-Jan zegt: “naar mijn inziens is het erg belangrijk nauwe contacten te onderhouden met lokale ondernemers en ook zoveel mogelijk samen te werken aan de promotie van mooie, lokale, producten”. Samengevat denk ik dat de kracht van Mitra ter Burg is dat hij zijn lokale klanten zeer goed kent en nog verder van drinken en eten wil laten genieten en daarvoor samenwerkingsverbanden aangaat met andere lokale ondernemers. Vandaar de uitbreiding op het local2local begrip. Ook heeft hij de bieren staan van brouwerij Heuvel uit Leersum. Daarover een volgende keer.

bierista_mitra-scherpenzeel-002 bierista_mitra-scherpenzeel-001 bierista_mitra-scherpenzeel-006