Orval: De schat uit Belgisch Luxemburg

23 januari 2017 om 18:57

Job Hogendoorn is midden twintig en afkomstig uit Gouda. Zijn eerste biertje dronk hij toen hij 14 was. Later kwam hij in de ban van de smaak. Wijn en speciaalbier zijn zijn passie. Een jaar lang runde hij een brasserie in België. Dat was als eindstage van zijn opleiding. Sindsdien is hij verknocht aan Belgische bieren. Voor Bierista.nl brengt Job een eerbetoon aan misschien wel het lekkerste trappistenbier ter wereld.

Orval

Amberkleurig, de forel met de gouden ring, de unieke vorm van de fles. Het gaat hier natuurlijk over de meest zuidelijk gebrouwen trappistenbier van België: Orval.
Even een leuk weetje: wereldwijd bestaan er slechts elf abdijen waar trappistbier gebrouwen wordt, hiervan komen er maar liefst zes uit België. Vandaag gaan we dieper in op het biertje dat in de volksmond ’n Orvalleke wordt genoemd.

De juiste temperatuur

Ik maakte kennis met Orval in het jaar dat ik als brasseriemanager in de Belgische Ardennen werkte. Prompt overdonderd was ik door de bijzondere smaak vergeleken met de andere Belgische bieren uit het assortiment. Eerst was er de beginnersfout door dit bier te koud te drinken. Nadat ze van hun hartaanval bekomen waren, wezen wijze ervaringsdeskundigen (daar telt België er op z’n minst 11 miljoen van) die toevallig in de brasserie aanwezig waren, mij op de correcte temperatuur om dit bierkunststukje te drinken. “Amai, ge dient ’n Orvalleke op zo’n 15 graden Celsius te drinken!” Geen speld tussen te krijgen. Bij poging twee was duidelijk dat de grootmeesters gelijk hadden en de eerder enkel bittere smaak had ruimte gemaakt voor frisse, fruitige toetsen. Een prachtige combinatie.

Schaarste

De eerstvolgende bestelling bij de bierleverancier bedroeg onder andere vijf kratten Orval. Dit zou een succes worden bij goede promotie! In de Belgische Ardennen gaat zo’n bestelling trouwens nog romantisch met de telefoon. Helaas werd het enthousiasme gauw getemperd. De Franstalige dame aan de andere kant van de lijn attendeerde me op het feit dat van Orval maximaal één krat per keer kon worden besteld. Wat blijkt: de jaarlijkse productie van Orval bedraagt 22 miljoen flesjes. Dat lijkt veel, maar dat komt neer op twee flesjes per Belg per jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde Belg drinkt ruim 70 liter bier per jaar.

Proper glasware

Ook is het voor de plaatselijke bierfanaten, genaamd Belgen, een must om een bijpassend glas bij je biertje te hebben. Na drie maanden wekelijks bellen met mijn Franstalige ‘vriendin’ van de bierleverancier, kwam eindelijk een setje van zes Orvalglazen mee met de bestelling. Een Orvalglas is een waar collectors item. Dus mocht je ooit de kans krijgen er een te bemachtigen, bespaar je eeuwige spijt.

Een bezoek aan Orval

Mocht je ooit deze abdij in Villers-devant-Orval willen bezoeken, plan je excursie dan nauwkeurig. In 2017 opent de abdij haar deuren op vrijdag 15 september en zaterdag 16 september van 8.00 tot 16.00. Reserveren is aanbevolen en kan vanaf 2 mei 2017.

De smaak van Orval

Dan nu terug naar de smaak. Prominent aanwezige bitter en fruitige tonen die doen denken aan abrikoos en exotisch fruit. Niet al te hoog in alcohol (6,2%), dat betekent dat je ‘m makkelijk op hogere temperatuur kunt drinken zonder dat je meteen onder de tafel ligt wanneer je ‘m op een lege maag drinkt.

Lege magen

Over lege magen gesproken. Hoe kun je het dinertje dat binnenkort in de agenda staat bij jou thuis onvergetelijk maken? Serveer je gasten Orval bij het voorgerecht. Presenteer bovenstaande informatie met passend enthousiasme en je publiek hangt binnen no time aan je lippen. Dan hier voilà een gerecht wat naadloos aansluit bij de bijzondere aroma’s van Orval:
Salade van gebakken witlofstronkjes afgeblust met een scheutje Orvalbier, lichtzoete mangodressing, rucola, gedroogde abrikozen en ingelegde paddestoelen.

Veel genieten geblazen en à la prochaine!