Nederland zegt massaal: stop bierbelasting

9 oktober 2013 om 08:55

bierista-nieuws-stop- bierbelasting-nl

DEN HAAG – De brouwers en biertapperijen in Nederland maken de eerste resultaten uit de campagne stopbierbelasting.nl bekend. In een poll op de actie www.stopbierbelasting.nl hebben al ruim 70.129 Nederlanders (stand 4 oktober) gestemd tegen een verhoging van de bierbelasting. Dit is 81,4% van de stemmers. Ook op Facebook en Twitter leeft de actie van de brouwers en biertapperijen. De steun komt van consumenten, bierconsumentenvereniging PINT, horeca, groothandels, detailhandel, studenten en vele anderen.

De resultaten worden gepresenteerd in een korte film (onderaan deze pagina te bekijken). Tevens ontvangen de woordvoerders Financiën en Economische Zaken in de Tweede Kamer de resultaten op een ‘dienblad’. De Kamerleden Helma Nepperus (VVD) en Dion Graus (PVV) hebben al een dienblad in ontvangst mogen nemen, tijdens de jaarlijkse Nederlandse Brouwers Bockbierlunch op 7 oktober in Den Haag.

Kosten hoger dan opbrengsten.
Sinds 2002 is de accijns op bier fors verhoogd. In 2002 werd de accijns met 18 procent verhoogd, in 2009 met 30 procent en in 2013 met 10 procent. De brouwers en biertapperijen in Nederland willen de nieuwe verhoging van de bierbelasting per 1 januari 2014 stoppen. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: “Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd de bierbelasting met 5,75% in 2014 te verhogen. Deze ‘verlaagde’ verhoging van 5,75% zien we als een stap in de goede richting. Maar ook nu zullen de belastingverschillen met onze buurlanden verder toenemen. We roepen de overheid daarom op de hele belastingverhoging op bier terug te draaien. De massale steun die we daarvoor krijgen van consumenten en vele andere maatschappelijke partijen, maakt dat we ons volledig blijven inzetten.”

Campagne gaat door
De campagne stopbierbelasting.nl gaat dan ook nog door. Nederlanders worden met behulp van vilten, flyers en posters in de horeca, social media en promoteams geïnformeerd over de campagne en opgeroepen hun stem te laten horen op de actiesite stopbierbelasting.nl.

bron: Nederlandse Brouwers