Nederland kleurt groen voor St. Patrick’s Day

16 februari 2018 om 08:00

Op 17 maart maakt oranje als nationale kleur even plaats voor het klavertjes groen tijdens St. Patrick’s Day. En dit jaar viert Nederland de Ierse feestdag grootser dan ooit!

St. Patrick’s Day

In tientallen pubs komen ‘Neder-Ieren’ samen voor een workshop stepdancing, vullen menu’s zich met Irish stew of Angus burgers en lest Guinness de dorst. Daarnaast verzamelen eendaags-Ieren zich massaal in Den Haag en het Overijsselse Vroomshoop, die als groene epicentra aanvoeren in het feestgedruis. Officieel proosten Ieren en non-Ieren drie dagen, van 16 t/m 18 maart, op St. Patrick’s Day. Op de officiële sterfdag van Sint Patricius, 17 maart, bereikt het feest zijn hoogtepunt.

Tijdens St. Patrick’s Day wordt Sint Patricius, de beschermheilige van Ierland herdacht. Hij verdreef de slangen uit Ierland, introduceerde het klavertje als nationaal symbool en stichtte honderden kerken. Al was de heilige van origine geen Ier, hij werd in de geschiedenis wel zo opgenomen. Net zo gastvrij als de historie, is de feestdag die naar de heilige vernoemd werd. Iedereen, Ier of niet, kan St. Pat’s weekend vieren met parades, feesten en pints Guinness. Mensen, steden, monumenten en zelfs rivieren over de hele wereld kleuren voor deze ene dag groen tijdens de ‘Global Greening’.

Overal groen

Den Haag en Vroomshoop zijn de gangmakers in dit verhaal. In Den Haag kleurt de Grote Markt compleet groen. Olcan Masterson & Friends en Riverflow zorgen voor muziek, terwijl onder andere Kilkenny School of Irish Dancing – eerder te zien in ‘Holland’s Got Talent’ – de indrukwekkend synchrone danspassen van de stepdance laten zien. Dramtune Whisky & Tunes combineren twee Ierse helden: muziek en whisky. Vroomshoop laat zien wat ware ‘Green happiness’ is met optredens van The Logues, Cash Returns en Ray Schully.

Door het hele land

Naast de grootse feesten spelen in tientallen pubs door het hele land Ierse bands, leren groentjes stepdancing en vloeit de Guinness rijkelijker dan het water van de Shannon rivier. Onder andere The Tara, O Reilly’s en St. James’s Gate in Amsterdam, John Mullins in Maastricht, Catch 22 in Breda, Tierney’s in Haarlem en Paddy’s in Rotterdam doen mee. St. Patrick’s Day sluit niemand buiten.

Guinness & St. Paddy’s

Guinness, de iconische Irish Stout, is onlosmakelijk verbonden met de dag van Sint Patricius. Beide kennen een rijke (Ierse) historie. Al in 1759 tekende Arthur Guinness een 9000-jarencontract waarmee hij de St. James’ Gate Brewery in Dublin huurde. Maar bovenal zien de Ieren Guinness als de belichaming van de feestdag. Simpelweg omdat een glas donkere stout, net als St. Paddy’s, vrienden samenbrengt. Waar er op een willekeurige dag zo’n 7,5 miljoen pints Guinness gedronken worden, zijn dat er op St. Patrick’s Day zo’n 13 miljoen. Sláinte!