Meer over brouwers || Dennis vertelt over Eggens Bier uit Groningen

18 maart 2018 om 08:00

Er is een echte New Kid on the Block onder de Groninger bierbrouwers! Martijn Eggens heeft in negen maanden tijd drie verschillende bieren op de markt gebracht. Het begon met een Blond bier, daarna volgde een Tripel en met de lente in aantocht brengt hij een smaakvolle Eggens IPA uit. Dennis vertelt je er alles over in zijn nieuwste blog!

Door Dennis Hofman

Van kleins af aan

Lekkere doordrinkbare bieren met een stoer uiterlijk. Of Martijn zo maar uit de lucht is komen vallen? Zeker niet! In zijn ouderlijk huis lag er altijd wel bier in de koelkast. Van Warsteiner tot aan Leffe, tot het moment dat zijn ouders de Zware Jongens van Maallust (groep van 25 aandeelhouders van brouwerij Maallust) ontdekten. Vanaf dat moment lagen er alleen nog maar speciaalbieren van de brouwerij uit Veenhuizen tussen de vleeswaren en melk! Dus je kan met zekerheid spreken dat Martijn niet onbekend is met craftbier.

Passie voor bier

Heel gek was het dan ook niet dat Martijn in de loop der jaren in de horeca ging werken. Dat begon achter de bar in een Winschoter discotheek en op Chersonissos, tot aan helpen op het terras van de horeca gelegenheid van zijn ouders in Borger, Vanslag! Daar op dat terras zag Martijn de biercultuur in Nederland steeds meer veranderen. Pilsjes begonnen steeds meer plaats te maken voor Weizen, Blond bier, Vienna en Tripels. Martijn vond die verschuiving prachtig! Hij kon nu echt wat vertellen over de verschillende bieren die ze konden serveren.

Na een aantal andere banen buiten de horeca en een deeltijd studie Commerciële Economie verder, begon het toch weer te kriebelen. Ondertussen waren zijn ouders nog steeds vaak bij Maallust te vinden en dat is als liefhebber toch echt een omgeving die inspireert. Dus Martijn ging zelf ook aan de slag, gelukkig biedt zijn huidige baan hem ook die ruimte.

Zo begon Martijn met een starterspakket maar dat vond hij al snel niks. Hij wilde groter, meer, smaakvoller.. Vandaar dat hij zijn eigen brouwinstallatie kocht en zo kon het echte brouwen beginnen. Met de Braumeister 50 liter brouwde hij structureel 3 keer in de week. Lekker experimenteren… Zien wat er gebeurt als je koffie, koriander of een sinaasappelschil in het bier gooit. Want wat doet dat met het bier? Zaken die heel wat tijd kosten maar Martijn wel een stuk wijzer hebben gemaakt als het op het brouwen van bier aankomt.

Brouwen bij Bax

Martijn heeft nog geen eigen brouwerij voor zijn Eggens Bier. Hij huurt een brouwketel bij Baxbier maar brouwt zijn bieren eerst een aantal malen thuis. Dan laat hij de brouwsels verschillende mensen proeven alvorens het bier de grote brouwketel in gaat. Toekomstplannen voor een eigen brouwerij zijn er natuurlijk wel. Hij ziet dan een installatie met een capaciteit van 1.000 tot 2.000 liter voor zich. Als we het over grotere dromen hebben komen we al snel bij een eigen proeflokaal met zicht op de brouwerij zodat bezoekers ook kunnen zien wat er allemaal gebeurt in de brouwerij. Maar dat is voor nu de visie voor op lange termijn.

Voor de komende tijd staat het idee om een Eggens White IPA te gaan brouwen. Dit is een bierstijl die nog niet veel in Nederland is te vinden maar ontzettend mooi past in de zomerse maanden. Het wordt dan een smaakvol fris en fruitig bier met een zachte, fijne bitterheid. Met Martijn zijn achtergrond en de instelling “Je doet het goed, of je doet het niet” kon hij wel een blijvertje zijn in de Groningse maar ook zeker Nederlandse biercultuur!