Leidsch Bier eert de Helden van Leidens Ontzet!

1 december 2017 om 09:00

3 oktober is in Nederland een vrij normale dag, maar niet in Leiden. In Leiden staat de alles op zijn kop om het Leids Ontzet te vieren. Sinds de 16e eeuw wordt er jaarlijks op feestelijke wijze herdacht dat er 3 oktober 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Passend bij deze herdenking brengt Leidsch Bier een nieuwe lijn bieren uit.

Door Frouke van Loo

Spanjaarden

Leiden bleef tijdens de Tachtigjarige Oorlog in eerste instantie trouw aan koning Filips II van Spanje. De harde maatregelen die deze Hertog van Alva tegen de Nederlandse opstandelingen nam en de strenge beperkingen van de godsdienstvrijheid, leidden er uiteindelijk toe dat Leiden in 1572 de kant van Willem van Oranje en de Watergeuzen koos. Om de stad weer onder Spaans gezag te krijgen, begon Alva in oktober 1573 aan de belegering van Leiden. De stad werd ruim vier maanden belegerd door de Spanjaarden.

Het eerste beleg duurde van oktober 1573 tot maart 1574. De Spanjaarden vertrokken, omdat ze ergens anders nodig waren maar krap twee maanden later kwamen zij terug. De stad had niet de tijd gehad om zich op een nieuw beleg voor te bereiden.. Pas nadat de landerijen rondom Leiden onder water werden gezet, zagen de watergeuzen kans de stad te bevrijden. Ze kwamen als geroepen want men leed grote honger. Nadat de Spaanse troepen de belegering hadden opgegeven werden de stedelingen door de watergeuzen getrakteerd op haring en wittebrood.

Helden van het Leidens Ontzet

Al vele jaren lang viert Leiden op 3 oktober haar ontzet. De stad loopt vol en alle Leidense neuzen staan dezelfde kant op. “Leiden leeft!” De brouwers van Leidsch Bier vonden het ondertussen tijd worden dat deze traditionele, Leidse feestdag werd versterkt met eigen bieren. Bieren die de helden uit 1574 eren met als thema “Helden van Leidens Ontzet”. Deze nieuwe lijn bieren bestaat uit 4 verschillende, bijzondere bieren.

De admiraal van de watergeuzen, Lodewijk van Boisot, mag het spits afbijten. “Boisot” is een zwaar, donker winterbier dat is gebrouwen met gember en speculaaskruiden. Met 8,8% alcohol een echt verwarmend bier waar je content van raakt. Welke bieren we nog meer kunnen verwachten houden de brouwers van Leidsch Bier nog even geheim maar we weten wel dat Jan van Hout, stadssecretaris tijdens het Beleg van Leiden, Jan van der Does, oftewel Janus Dousa, bevelhebber tijdens het beleg van Leiden en Magdalena Moons, zij haalde de Spaanse bevelhebber over de aanval op Leiden nog even uit te stellen, ook geëerd worden met een eigen bier!

[Afbeelding: Leidsch Bier]