Lancering Godfried met den Baard van Brouwerij de Kluys

26 december 2017 om 08:30

Eind november werd het eerste commerciele bier van Brouwerij de Kluys gelanceerd: Godfried met den Baard. Stefan was erbij en vertelt je meer over deze tripel!

Door Stefan van der Neut

Een aantal maanden geleden sprak ik Frenk en Doris van brouwerij De Kluys over het feit dat ze een tripel aan het maken waren die ze voor het eerst op grote schaal in de markt willen zetten. Ze nodigden mij uit voor de lancering en ik ging samen met mijn vriendin naar Café Bierhuis De Drie Sterren om dit heugelijke feit bij te wonen. Het gehele café is gevuld met stamgasten, bierliefhebbers, familie en vrienden van de brouwers en een blogger van Bierista. De sfeer zat er bij binnenkomst al goed in. Voordat het proeven kan gaan beginnen horen we eerst een amusant verhaal over de brouwerij en uiteraard ook over Godfried.

Brouwerij De Kluys

Brouwerij De Kluys is in 2013 opgericht in een voormalige kluizenaarswoning van de Franciscaner broeder Johannes Baptist. Vanuit deze woning in Neerlangel heeft Johannes jarenlang als kluizenaar een eenvoudig maar inspirerend en kunstzinnig leven geleid. In de keuken van deze kluizenaarswoning zijn beide brouwers met het brouwen van bier begonnen nadat Johannes jaren geleden is teruggekeerd naar zijn kloosterbroederschap.

Godfried I van Leuven

Het eerste bier dat commercieel op de markt komt van brouwerij De Kluys is dus Godried met den Baard. Het bier is genoemd naar Godfried I van Leuven die als bijnaam Godfried met den Baard had. Godfried I van Leuven was de Brabantse graaf die uitgroeide tot de grondlegger van het Hertogdom Brabant. Een belangrijk en een zeer flamboyant figuur in de geschiedenis van Brabant.

Na de leuke uitleg en toespraken van beide brouwers is het moment aangebroken om te gaan proeven. Dat gaat echter niet voordat de kluis gekraakt is waar de tripel Godfried met den Baard in zit. Niemand lukt het om de kluis te kraken totdat de uit de dood herrezen Godfried met den Baard door de menigte naar voren komt. Hij weet de kluis te kraken en zijn eigen Godfried met den Baard onder luid applaus in te schenken.

Proeven

Dit is het moment waarvoor we naar Brabant zijn gekomen, het proeven. Godfried was zo gul om iedereen te trakteren op zijn tripel. Op het moment dat ik mijn tripel uitschenk in een mooi langwerpig kelkvormig glas van de brouwerij ben ik blij verrast om daar een amber kleurige tripel in te zien. Deze kleur past perfect bij het winterse seizoen waarin we nu zitten. De geur is zoals we bij de tripels gewend zijn, lekker fruitig waarbij met name de abrikoos goed doorkomt en in mindere mate de banaan. In de smaak en de afdronk komt daar nog eens een stevige kruidigheid bij in de vorm van koriander. De smaak blijft lang hangen in de mond en ik bestel snel een tweede.

Bij mijn tweede biertje kijk ik de kroeg rond, terwijl het buiten winters koud is, en ik geniet van de warmte en de Brabantse gezelligheid. Kleine hapjes gaan het café door en iedereen proeft met veel belangstelling en aandacht de Godfried met den Baard. Ik drink mijn bier op om vervolgens tevreden huiswaarts te keren. Godfried met den Baard en zijn vrienden gaan er nog een gezellige Brabantse nacht van maken.

Verkooppunten

Godfried met den Baard is bij de lokale horeca en slijterijen te verkrijgen. Mocht je nu niet elke dag in de buurt van Neerlangel komen dan kun je het bier ook gewoon online bestellen bij Biertje van hier.

Stefan’s beoordeling van Godfried met den Baard lees je hier!