Kazematten, brouwerij met een bijzonder verhaal

17 januari 2017 om 11:24

Mark Leeuwerik is bierkenner en bovenal een bierliefhebber. Hij maakt onderdeel uit van het vaste proefpanel. Hij beoordeelt niet alleen speciaalbier, hij schrijft ook over zijn bierbelevenissen. Dit is zijn verhaal over het bezoek aan brouwerij Kazematten.

Een keer in de twee maanden probeer ik twee kratten Westvleteren te bemachtigen. Wanneer dit lukt, probeer ik er altijd een leuke dagtrip van te maken. Zo ook zaterdag 14 januari. Op advies van brouwers uit die regio heb ik een reservering gedaan voor een rondleiding bij brouwerij Kazematten te Ieper. Er was nog plek dus reden we naar de brouwerij.
We parkeerden de auto, stapten uit en zagen direct de unieke locatie. De brouwerij bevindt zich namelijk in kazematten, militaire vestingen, die gebruikt zijn in de Eerste Wereldoorlog.

We meldden ons aan de bar waar een vriendelijke vrouw ons welkom heette. Na het afrekenen kregen we meteen het eerste biertje van de rondleiding: een erg lekker goudgeel blond bier dat kruidig is qua geur en smaak.

Toen de groep compleet was en iedereen voorzien was van bier, begon de rondleiding. We volgden de gids naar de eerste kazemat. De locatie waar we ons op dat moment bevonden, is een zeer bijzondere historische plaats, vertelde de gids. Deze souterrains zijn namelijk in de Eerste Wereldoorlog gebruikt als opslagplaats voor munitie en legermaterieel. Ze deden ook dienst als slaap- en schuilplaats voor de troepen die Ieper in de oorlog hebben verdedigd.

Wipers Times

De Britse soldaten die hier gelegerd waren, richtten de plek in als ‘mess’ voor de officieren, commandopost, rustplaats en veldhospitaal. Ook brachten de soldaten een krant uit genaamd The Wipers Times. Wipers is de benaming die de Britten gaven aan Ieper. Het doel van dit krantje was de moraal van de soldaten in de loopgraven wat op te krikken met droge Britse humor.

Kazematten

De gids gaf aan dat het krantje ook meteen de reden was voor de naam van het bier dat we op dat moment dronken: Wipers Times 14. De 14 verwijst naar het feit dat het bier 14° Plato (stamwortgehalte) is, wat neerkomt op 6,2% alc. vol. We kregen vervolgens een korte film te zien over de geschiedenis van de Kazematten en over het bier. Toen de film was afgelopen nam de gids ons mee naar de volgende ruimte en stopte bij een drukmachine. Dit apparaat is precies hetzelfde model als de drukmachine die hier vroeger gebruikt werd om The Wipers Times te drukken. Daarna pakte hij een boek met daarin artikelen afkomstig uit het krantje en liet er ons enkele zien.

Leverschade

We vervolgden de rondleiding naar de laatste ruimte: de brouwerij zelf. Trots pakte de gids een houten keukentrapje waarop hij ging staan. Hij keek nu over de groep en de brouwerij uit. Hij legde ons het complete proces uit van de brouwerij en gaf ons een inzicht in de ingrediënten. Zo liet hij aan de hand van weckpotten zien dat Wipers Times 14 gebrouwen wordt met vier granen en vier kruiden, waaronder het zaad van de geneeskrachtige Mariadistel. Hij vroeg of iemand het kruid kende vanwege zijn genezende werking. Niemand reageerde en hij begon te lachen. Hij legde lachend uit dat het kruid wordt gebruikt tegen leverschade. De distel staat ook op het logo van het bier en op de krant The Wipers Times.

Brouwerij Kazematten

Brouwerij Kazematten

Grotten Santé

De gids gaf ook uitleg over de twee andere bieren die ze brouwen. Grotten Santé is een kruidig kastanjebruin bier van 6,5%, waarin exotische kruiden gebruikt zijn. Het bier werd eerst gebrouwen door een van de grootste Belgische brouwers, Pierre Celis, bekend van het witbier van Hoegaarden. Toen brouwerij Kazematten het bier mocht brouwen, is de naam gewijzigd van Grottenbier naar Grotten Santé. Het recept is hetzelfde gebleven.

Het bier is gemaakt met de bedoelding te ontdekken wat constante lage temperaturen, zoals in een grot, doen met de smaakevolutie in het bier. Na de rondleiding mochten we dit bier meteen proeven. Het smaakte ons erg prima en het duurde dan ook niet lang voordat het glas leeg was.

Kers op de taart

De gids kwam tot slot het derde biertje brengen: Wipers Time 16. Dit is volgens de gids de kers op de taart. Het bijzondere aan dit bier is dat het gebrouwen is ter ere van de 100ste verjaardag van de soldatenkrant. De ingrediënten van dit frisse bier zijn vlierbloesem en vlierbes en het bier is roodbruin van kleur. Ook hier staat de 16 voor 16° Plato met een alcoholgehalte van 7,2% alc. vol. Het bier smaakte ons erg goed en is kruidig en fris, zoals de gids al vertelde. Een fijne afsluiter van een leuke rondleiding in een brouwerij met een mooi maar vooral heel bijzonder verhaal!