Jopen Bier & Van Vessem lanceren ‘Ons Dagelijks Brood’

10 juni 2018 om 08:00

De Haarlemse brouwerij Jopen Bier en Bakker Van Vessem hebben een bijzondere samenwerking tot stand gebracht! Beide Haarlemse bedrijven hebben hun restproducten gebruikt om een mooi geschenk voor vaderdag uit te brengen. Je kunt nu namelijk een originele herbruikbare tas met bierbrood én broodbier cadeau geven!

Beter een goede buur

Bakker Van Vessem en brouwerij Jopen liggen op steenworp afstand van elkaar vandaan, in de Haarlemse Waarderpolder. Van Vessem maakt zich al jaren sterk om voedselverspilling in de foodketen te verminderen. Ook voor Jopen Bier is het van belang dat hij restproducten een nieuwe bestemming geven. In de bakkerijen van Van Vessem kunnen zo bijvoorbeeld broodresten ingeleverd worden. Deze vergistbare resten leveren namelijk weer groen gas op. 

Begin dit jaar benaderde bakker Jos Huijbregts bierbrouwerij Jopen om van hun bierbostel een brood te vervaardigen. “Wij vangen de bierbostel – een restproduct van de mout – op tijdens het brouwproces”, licht algemeen directeur Michel Ordeman van Jopen toe. “De bierbostel heeft een hoge voedingswaarde en steeds meer ondernemingen ontdekken dit als ingrediënt. Overigens is sinds 2 januari 2017 de bierbostel van Jopen GMP Plus gecertificeerd, dat is een belangrijk kwaliteitsborgingssysteem voor de voedingsmiddelenindustrie.”

Brood van prijswinnend bier

Van Vessem heeft de bierbostel verwerkt in een karaktervol 100% tarwebrood van biologische oorsprong. De bierbostel is niet afkomstig van zomaar een bier. Nee, deze bierbostel komt van de welbekende Jopen Mooie Nel IPA. Deze IPA is veelvuldig, zowel nationaal als internationaal, in de prijzen gevallen. Afgelopen 17 mei 2018 veroverde dit Jopenbier nog het goud tijdens de Meininger’s International Craft Beer Award 2018 in Duitsland. 

“Naast bierbostel hebben we lokale granen van boer Pieter Bijlsma uit Haarlemmermeer toegevoegd”, vertelt bakker Jos Huijbregts. “De granen worden gemalen bij Korenmolen de Zandhaas. Het volkoren brood is lekker mals met een authentieke rijpe smaak. Met als bijkomend voordeel: in bierbostel zitten veel voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels. En… op onze beurt hebben wij broodresten aan Jopen geleverd voor een broodbier!”

Ons Dagelijks Brood

Met broodresten van Bakker Van Vessem heeft Jopen een frisse Engelse Pale Ale met 6% alcohol gebrouwen. Het bier heeft de toepasselijke naam Ons Dagelijks Brood meegekregen. “De broodresten werden geroosterd en aan het brouwproces toegevoegd”, aldus Michel. “Brood- en moutsmaken spelen de hoofdrol in dit Jopenbier. De Engelse hopsoorten zorgen voor frisse en bloemige tonen. Cascade-hop voegt een subtiele fruittoets en een bittere afdronk toe.”

De Haarlemse samenwerking heeft geresulteerd in een unieke geschenkverpakking voor Vaderdag. Jos: “Wat wil een vader voor Vaderdag? Precies, brood & bier! We hebben een herbruikbare, duurzame jute tas ontwikkeld met het bierbrood en vier flessen Ons Dagelijks Brood. Zo verras je vaders met een origineel geschenk!” 

Reserveren

De geschenkverpakking kun je nu alvast reserveren, inclusief het bierbrood en broodbier, bij de locaties van Van Vessem. Vanaf donderdag 14 juni 2018, vlak voor Vaderdag, is de tas op te halen. Wees er snel bij, want de geschenkverpakking (17,50 euro) is in beperkte oplage verkrijgbaar bij Van Vessem.

Het Jopenbier Ons Dagelijks Brood is tevens vanaf vrijdag 1 juni 2018 te verkrijgen in de Jopenwebshop en in de winkel van het Jopen Proeflokaal Waarderpolder.