Haal de herfst in huis met Bockbier aan tafel!

25 november 2018 om 08:00

We inspireren je natuurlijk graag met de lekkerste bieren, het tofste biernieuws en een hele hoop bierkennis. Toch merken we dat men bij het combineren van bieren al snel een ietwat snelle hartslag krijgt en het moeilijk vindt om keuzes te maken. Nergens voor nodig! Met een aantal simpele tips & tricks zet ook jij de lekkerste gerechten op tafel met een smaakvol bier in het glas, of zelfs verwerkt in het gerecht. Zo haal je de herfst met een grote glimlach in huis!

Hallo herfst!

We hebben afscheid genomen van de zomer en hebben het met de herfst te stellen. Daar kunnen we dan maar beter het beste van maken! En eerlijk is eerlijk, ook dit (frisse) seizoen heeft ons veel moois te bieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de lekkerste bockbieren? Het bockbierseizoen is van start en wordt maandag 1 oktober officieel geopend tijdens het event van de Nederlandse Brouwers. Tijd om dus eens wat extra aandacht aan de bock te geven! Want daar maak je die gure herfstavonden ineens een stuk warmer mee. En ons koude kikkerlandje is heel wat overheerlijke bockbieren rijk, dus daar moeten we goed gebruik van maken!

Wanneer je gaat combineren met bier of zelfs een gerecht met bier klaarmaakt, is het belangrijk dat je bepaalt wat de functie van het bier gaat zijn. Moet het bier het gerecht versterken? Of zorgt het juist dat de smaken meer in balans komen? Je kunt natuurlijk ook een extra smaakdimensie aan het geheel toevoegen. We noemen deze keuzes heel handig ‘smaakhaakjes’, je zoekt een haakje voor de smaak. Zo kun je precies bepalen hoe het bier het beste te combineren is. Neem dus als even de tijd om hier bij stil te staan!

Tip van Ninkasi

In de Bierista Bieropleiding gaan we dieper in op de zogenoemde smaakhaakjes en vele andere tips bij het verwerken van bier. Eén van de tips die je tijdens de cursus krijgt van Ninkasi – in onze online cursus ontdek je al snel wie zij is – is deze: “Wees voorzichtig met het verwarmen van bier. Hoe langer je het bier verwarmt, hoe bitterder de invloed van het bier vaak wordt. Voeg daarom bier laat in het kookproces toe, zodat de aroma’s bewaard blijven.”

Na de Bierista Bieropleiding kun je vrijwel alle bieren combineren bij (en een aantal ook in) de lekkerste gerechten! En natuurlijk leer je nog veel en veel meer over bier. Maar nu snel terug naar onze herfstcombinaties!

Laat je smaakpapillen werken

Wanneer je gaat nadenken over bier- en spijscombinaties, loopt het water je als bierliefhebber al snel in de mond. Dat wil je natuurlijk ook bereiken bij de mensen waar je deze lekker combinaties aan gaat voorschotelen. We geven je een aantal Nederlandse bockbieren waar je deze herfst heerlijk mee kunt gaan experimenteren. Want wij zijn fier op ons Nederlands Bockbier!

Awesome Autumn Rum Bock herfstHOOP Awesome Autumn Rum Bock 

De Awesome Autumn Rum Bock van Brouwerij HOOP is een perfect bockbier om een smakelijk herfstgerecht mee te bereiden. Dit bier bevat naast de kenmerkende, verwarmende bockbier geuren en smaken, namelijk ook tonen van vanille en rum. Je kunt hiermee dus een overheerlijk smaaktoevoeging realiseren in een gerecht als bijvoorbeeld crème brulée. En wat dacht je van een goed gegrild stuk biefstuk met geroosterde nootjes en een kruidige bockbiersaus?!

Ook als je geen liefhebber van vlees bent, kun je dit bier prima verwerken in een smakelijk herfstgerecht. Blus bijvoorbeeld een flinke pan vol gegrilde herfstgroenten (paddenstoelen, pompoen, pastinaak, schorseneren) eens af met een scheutje Awesome Autumn Rum Bock.

Herfst billy biscuitTwo Chef’s Brewing Billy Biscuit

 

Ook Billy Biscuit, het bockbier van Two Chef’s Brewing, is perfect geschikt om aan tafel te serveren. Aan dit bier zijn tijdens het brouwproces verse bokkenpootjes toegevoegd – de koekjes natuurlijk – om het bier zeer kenmerkende, volle smaken te geven. Denk aan geuren en smaken van room, biscuit, specerijen en ook wat chocolade. Dit smaakbommetje smaakt bijvoorbeeld heerlijk bij American Pancakes met spek en ahornsiroop. Je geeft dit simpele gerecht dan een hele extra smaakdimensie door de romigheid van het bier en de zoete karameltonen in de ahornsiroop.

vandeStreek Non-Alcoholic Bock

Jawel hoor! Er is een alcoholvrij bockbier om deze herfst zielsgelukkig van te worden! Brouwerij vandeStreek heeft namelijk keihard gewerkt een alcoholvrij bier te brouwen waar alle kenmerken van een bockbier in terug te vinden zijn, mits het flinke alcoholpercentage natuurlijk. Denk eens aan een varkenshaasje gevuld met seizoensgroenten en gebakken nootjes afgeblust in bockbier. Of misschien een licht pittige herfstquiche met pompoen en tomaatjes, met daarnaast een goedgevuld glas van deze bock? Daar lik je je vingers bij af!

Wij hebben je de aanzet gegeven en sturen je graag op ontdekking! Heb jij een overheerlijke bockbiercombinatie op tafel gezet? Laat het ons dan weten in de reacties op Facebook of Instagram!

Door Frouke van Loo