Grolsch Berliner Weisse: Wollen Sie mit oder ohne Schuss?!

3 augustus 2018 om 08:00

Grolsch verrast met een Berliner Weisse. Dit verfrissende zure bier met slechts 3,5% alcohol is momenteel verkrijgbaar bij 50 Grolsch-café’s verspreid over het hele land. Grolsch Berliner Weisse is het achtste bier in de Grolsch Proeverij. Periodiek wordt in deze serie een nieuw bier uitgebracht dat bij geselecteerde horeca wordt getapt. Gasten kunnen feedback geven aan de brouwers en bij voldoende enthousiasme maakt het bier kans om in het vaste assortiment te worden opgenomen.

Op de redactie van Bierista werd een flesje bezorgd met daarbij twee kleine beugelflesjes met siroop. Want volgens goed Berlijns gebruik drink je een Berliner Weisse ‘mit Schuss’, oftewel met een scheutje siroop.

Berliner Weisse

Eerst eventje iets over de bierstijl Berliner Weisse, want dat Grolsch juist deze stijl heeft gekozen getuigt best van lef. Berliner Weisse is een bier gebrouwen met tarwe. Tarwe zorgt al voor een lichte, verfrissende zuurheid in het bier. Denk bijvoorbeeld aan Weizen en aan Witbier waar respectievelijk gemoute en ongemoute tarwe in zijn verwerkt.

De Berliner Weisse dankt veruit het grootste deel van de zuurheid aan de melkzuur-bacterieën, die tijdens het brouwproces zijn gebruikt. Zij geven die toch best wel strenge zuren. Grappig weetje: De troepen van Napoleon wisten dit bier wel te waarderen. Zij noemden Berliner Weisse ‘de champagne van het noorden’.

Proefbrouwerij

Terug naar de Grolsch Brouwerij in Enschede, waar brouwmeester Marc Janssen dit verfrissende bier componeerde in zijn proefbrouwerij. Zoals je wellicht weet heeft Grolsch een grote bierbrouwerij waar bijvoorbeeld de Pilsener wordt gebrouwen. Middenin de brouwerij heeft Marc zijn eigen speeltuin. Namelijk een kleine brouwerij waar volop geëxperimenteerd kan worden. En dat gebeurt de laatste tijd volop! Voorgangers van deze Berliner Weisse waren bijvoorbeeld de Grolsch Fruit IPA, de Grolsch Porter, Grolsch Tripel en de Grolsch Dubbel. Allemaal bieren uit de eerder genoemde serie ‘Grolsch Proeverij’.

Hoewel ik bekend ben met de bierstijl ben ik razend nieuwsgierig wat Grolsch heeft gebrouwen. Ik schenk het bier in de Grolsch Sommelierglazen, die behoren tot het proefprogramma van de Twentse brouwerij met Achterhoekse roots. Natuurlijk probeer ik eerst het bier zonder de meegeleverde siroop.

Schuimkraag

Bij het inschenken zie je een intens gele kleur. Het bier is niet helder en heeft een kraakheldere witte schuimkraag. Die schuimkraag verdwijnt overigens als sneeuw voor de zon, hetgeen normaal is bij een Berliner Weisse. Bij deze bierstijl geen dikke schuimkragen, die tot de laatste slok blijven staan.

Over de geur hebben we weinig spannends en anders te melden dan dat het gaat om een fris en licht moutig aroma. Geen weelderige fruittonen en geen stuivend bouquet met florale neusprikkelingen.

In shock

Dan de smaak. Voor een degelijke pilsdrinker is de eerste slok een shock! Onze online eindbaas met nauwelijks verstand van bier zette dapper zijn lippen aan het glas. Die ervaring vergeet hij niet meer. De rest van de redactie ook niet. Zijn gezicht vertoonde grimassen die nog niet eerder waren waargenomen. 
Mijn eerste slok was een andere ervaring. Ik proefde een milde verfrissende zuurheid. Zuur ja! Maar zuur en verfrissend zonder hardheid en zonder scherpe randjes. Goed zuur en vooral ook verfrissend en ook wat droog in de afdronk.

Zwarte bessen

We concentreren ons op de ‘Schuss’, de meegeleverde beugelflesjes met zwarte bessensiroop en een siroop van gember en sereh (citroengras). De zwarte bessensiroop is net als frambozensiroop een klassieker in de Berliner Weisse. Een klein scheutje maakt het bier gelijk een stuk zoeter en toegankelijker. Hoe meer siroop je er in giet, hoe meer de de dikke volle zwarte bessen, de cassisaroma’s, proeft. Een klein scheutje is voor mij voldoende. Hoe meer, hoe zoeter, des te meer de frisheid van het bier wordt onderdrukt en dat vind ik zonde.

Gember sereh

De siroop van gember en sereh is van een totaal andere orde. Deze combinatie kennen we van radlers, maar als ‘schuss’ was deze ervaring nieuw voor me. De gember is al bij een klein scheutje goed te proeven. Gember is natuurlijk voor de liefhebbers; ik hou er wel van. Maar ook hier schenk je al gauw teveel siroop in je bier, hetgeen ten koste gaat van de zuurheid.

Ik vind de Grolsch Berliner Weisse een gewaagd en geslaagd experiment. Een grote commerciële brouwer die zo’n bier durft neer te zetten, kan ik wel waarderen. De Berliner Weisse is een bier waar je zin in moet hebben. Met deze hete zomer is dat ‘zin hebben in’ geen probleem. Ik raad iedereen aan eerst het bier te proberen zonder schuss en pas dan heel voorzichtig de siroop toe te voegen. Je proeft vanzelf wanneer jij de voor jou ideale mix te pakken hebt.

Door Alain Schepers

Andere artikelen over bieren uit de Grolsch Proeverij: