Groenlo krijgt bierbrouwerij op bijzondere locatie

9 juli 2016 om 00:20

Het Achterhoekse stadje Groenlo is in rep en roer. Het lijkt er op dat er weer bier gebrouwen gaat worden in de stad. Het vertrek van de Grolsch brouwerij in 2004 naar Enschede deed verschrikkelijk veel pijn. Nu zijn er concrete plannen voor een bierbrouwerij in de voormalige directeurswoning van de familie De Groen.

Villa Adriana staat al jarenlang leeg. De statige villa ligt naast een nieuwbouwwijk, daar waar vroeger de Grolsch brouwerij stond. Deze week meldde de lokale krant dat er gewerkt wordt aan de oprichting van een stadsbrouwerij op deze locatie die bol staat van de biergeschiedenis.

Cirkel is bijna rond

De initiatiefnemers zijn Frans de Groen, Andries de Groen en Jos Oostendorp. Dat maakt het verhaal helemaal compleet. De neven Frans en Andries de Groen zijn voormalig directeuren en oud-eigenaren van Grolsch. Jos Oostendorp was jaren werkzaam bij Grolsch. Als de stadsbrouwerij in Groenlo gerealiseerd gaat worden, lijkt de cirkel rond. Dan gaan de ‘Grollenaren’  na jaren weer bier brouwen in Groenlo, zij het op kleine schaal.

Inloopbijeenkomst

Voordat de brouwerij daadwerkelijk een feit is, gaat er nog heel wat brouwwater door de Groenlose grachten. Maar alleen het bekend worden van het voornemen een brouwerij op te richten, zorgde deze week al voor heel veel commotie. Veel inwoners van Groenlo juichen het toe dat er weer bier gebrouwen gaat worden in de stad die vroeger bekend stond als het Las Vegas van de Achterhoek. Komende woensdag is er een inloopbijeenkomst in Villa Adriana, waar Frans en Andries de Groen en Jos Oostendorp de omwonenden zullen bijpraten over de plannen.

Over de initiatiefnemers

Frans en Andries de Groen zijn na de verkoop van Grolsch in 2008 aan SABMiller altijd actief gebleven in de bierwereld. De neven zijn de drijvende krachten achter Brouwerij Wilderen in België, Anderson Valley in Californië en de Insel-Brauerei in Rügen. Jos Oostendorp is eigenaar van Brouwerij Eastgreen. Zijn bier Yellow Moon Exclusive Blond won dit voorjaar nog een zilveren medaille tijdens de Dutch Beer Challenge.