De Leckere Utrecht tiende lid van Nederlandse Brouwers

29 januari 2016 om 18:29

Na Texels Bier is Brouwerij De Leckere uit Utrecht de tweede speciaalbierbrouwerij die recent is toegetreden tot belangenverenigng De Nederlandse Brouwers. “De biersector is enorm aan het veranderen en samen staan we voor veel uitdagingen”, aldus De Leckere-directeur Eric Odenwald.

Eén miljoen liter bier

De Leckere heeft nog steeds te maken met meer vraag dan dat de brouwerij kan brouwen. De productie lag afgelopen jaar op 700.000 liter. Odenwald denkt komend jaar verder te kunnen groeien naar 900.000 liter. Opnieuw wordt er flink geïnvesteerd. Met de vijf ton die nu beschikbaar is wordt de drempel van een miljoen liter bier op korte termijn vast en zeker gehaald.

Waardevolle aanvulling

Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: “De toetreding van Brouwerij De Leckere bij Nederlandse Brouwers is voor onze organisatie een waardevolle aanvulling. Met hun professionele marktbenadering en hun diverse bierassortiment, behoort zij tot een nieuwe generatie van succesvolle brouwers.”

Gehele biersector

Adema: “Als organisatie zijn we altijd bezig met de belangen van de gehele Nederlandse biersector. We vinden het daarom belangrijk dat deze groep brouwers vanuit hun kennis en kunde meedenkt over ons beleid en onze standpunten. Alleen op die manier kunnen wij ook daadwerkelijk de stem van gehele Nederlandse biersector laten horen.”

Ontwikkelen

Eric Odenwald, directeur Brouwerij De Leckere, geeft aan ook blij te zijn met deze stap: “De biersector in Nederland is enorm aan het veranderen en we staan samen voor veel uitdagingen. Zo blijft het aantal lokale brouwerijen toenemen, wordt het bierassortiment steeds uitgebreider en willen we dat de consument op een verantwoorde manier van een mooi glas bier geniet. Wij vinden het daarom van groot belang om als brouwerijen, groot en klein, de handen ineen te slaan. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren en samen er voor kunnen zorgen dat de Nederlandse biersector zich op een positieve manier verder blijft ontwikkelen.”

Tien leden – 95% van de biermarkt

Nederlandse Brouwers heeft in 2015 haar verenigingsstructuur aangepast, waardoor nieuwe brouwers zich eenvoudiger aan kunnen sluiten. Lange tijd stond het aantal leden van Nederlandse Brouwers op acht: AB InBev, Alfa Brouwerij, Bavaria, Budelse Brouwerij,  Grolsch, Gulpener Bierbrouwerij, Heineken Nederland en Lindeboom Bierbrouwerij. In juni 2015 was Texelse Bierbrouwerij de eerste nieuwe brouwerij die lid werd bij Nederlandse Brouwers. Brouwerij De Leckere is de tweede brouwer en zet het aantal leden nu op tien.  Deze leden vertegenwoordigen ruim 95% van de totale Nederlandse biermarkt.