Crooked Spider heeft het beste winterbier

17 januari 2017 om 20:58

Crooked Spider uit Wassenaar heeft een eerste prijs in de wacht gesleept. Nadat de bieren California Gold en Blonde d’été in respectievelijk 2015 en 2016 waren uitgekozen tot het beste zomerbier van Zuid-Holland is nu de zwaardere telg, R.I.B.A.C.S. bovenaan geëindigd in de verkiezing tot het beste winterbier.

Eenmaal per jaar, tussen Kerst en Oud & Nieuw, wordt in het Wassenaarse schuurtje aan de Jagerslaan een zwaar, zeer donker bier gebrouwen. Dit bier, van het type Russian Imperial Stout, wordt vergist en gelagerd in gebruikte houten vaten. Een proces waarbij de smaak van het hout en de drank die daarvoor in het vat heeft gezeten zich in het bier nestelen.

Houten vaten

Voor de versie van 2015 is door brouwer Niels Beekhuizen gebruik gemaakt van een eikenhouten vat en een gebruikt bourbon vat. Dit bier van het bourbon vat is tijdens het Winterbierfestival in Gouda door de aanwezigen als “meest gewaardeerd” beoordeeld. De bezoekers hadden de keus uit meer 130 verschillende bieren.

Crooked Spider bieren

De Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout is slechts in kleine oplages beschikbaar. Uit het bourbon vat kwamen in totaal 450 flessen, die binnen een week waren uitverkocht aan bierspeciaalwinkels door het hele land. Of de versie van 2016 óók zo’n succes wordt kan de brouwer nog niet zeggen. “Het vat wordt pas in juni weer geopend”. De overige bieren van Crooked Spider zijn in de regio volop te verkrijgen.