Brabantse gezelligheid tijdens Orval proeverij bij Frontaal

7 februari 2017 om 00:27

Op het terrein van STEK in Breda bevindt zich de brouwerij van Roel Buckens, eigenaar van Brouwerij Frontaal. Het geheel bestaat uit een zeecontainer en een houten hutje, het proeflokaal. Iedere vrijdagavond wordt het proeflokaal omgetoverd tot een café. De rest van de week is Roel druk met de brouwerij en alles wat daarbij komt kijken.

door Monique Biben

We vertrekken we naar de geplande Orval-proeverij. Die avond begint het allemaal iets later dan gepland. Als wij aankomen is iedereen nog aan het schoonmaken. Een mooie gelegenheid om het creatieve bedrijventerrein van STEK eens rond te lopen. Wat een fantastisch initiatief is dit, op het Haveneiland in Breda. Er bevinden zich allemaal kleine bedrijven, gevestigd in units. Doel is hergebruik, vernieuwing en samenwerking. Overal zie je kunst en bezige mensen.

Orval 2013, 2014, 2015, 2016

Intussen is er buiten het proeflokaal een kampvuur aangestoken. Binnen begint de proeverij met Orvals uit 2013, 14, 15 en 16. Verrassend zijn daar op het laatste moment nog twee jaartallen aan toegevoegd. Vlak van tevoren kreeg Roel namelijk de tip dat in een cafe vlak bij Antwerpen nog een voorraad Orval zou staan van 2010 en 2012. De middag voor de proeverij heeft hij deze nog opgehaald.

Zo is er onverwacht, een spannende line-up ontstaan. Op aanraden van Roel hebben we eerst de drie oudste bieren geproefd en daarna de drie jongste. Alles onder begeleiding van een plankje met heerlijke Orvalkaas en boerenbrood, gebakken door bakkerij Nachtbrood verderop op het terrein.

Groot verschil

Orvalgist oxideert bij oudere bieren en dat is te merken bij de oudste 2. Moutige tonen overheersen, waarbij je bij de 2012 zelfs karamel ruikt. De 2013 is daarentegen enorm anders. Een medicinale geur en zurige smaak overheerst hier. De Brett is ook goed te ruiken.
De jongste 3 liggen dichter bij elkaar. De 2014 ruikt naar kersen en Geuze. De 2016 bevat het meeste koolzuur. Bijzonder dat er in een paar jaar zoveel verschil kan ontstaan in smaak en geur.

Frontaal Brett Saison

Roel, met het echte houthakkersshirt, vertelt gepassioneerd over zijn bedrijf en over zijn nieuwste project; het brouwen van een eigen Brett Saison. Geen Orvalkloon, maar een nieuw spannend Frontaalbier. Roel: “Brett gist is commercieel niet verkrijgbaar. Je kunt zelf de gist uit de fles omkweken door het te vermenigvuldigen. Je hebt dan zeker zes generaties nodig, door het vijf keer op te kweken. Dit duurt alleen erg lang en er kan smaakafwijking optreden”.
Tijdens het proeven verzamelen de gasten de gist uit alle Orvalflesjes in een grote fles. De bedoeling is dat dit voldoende is om de, inmiddels gebrouwen Saison mee te vergisten.

Voorraad Orvals opgekocht

Gedurende de avond wordt het steeds gezelliger en drukker. Mensen wachten bij de deur en Tim, die eigenlijk vrij is, staat toch ineens achter de bar. Danny, één van de gasten waar ik mee in gesprek raak, heeft een eigen voorraad Orvals opgekocht. Hij laat een flesje zien waar geen jaartal op staat. Hij heeft contact opgenomen met Orval, maar daar weten ze zelf ook niet hoe oud het flesje is. Het is in ieder geval van voor 1983, want toen zijn ze begonnen met het registeren van de jaartallen. Er wordt gegokt dat het van rond 1970 is.

Danny deelt zijn biertje graag met ons. Het smaakt in de verte naar oude Geuze. We durven zelfs een slokje te nemen van het depot, wat er best gevaarlijk uitziet, maar niet eens zo gek smaakt. Een bijzondere ervaring op een bijzondere avond.

Razzmatazz

Hierna komt Roel ook nog met een verrassing; zijn nieuwste bier Razzmatazz. Een vijf maanden, op hele frambozen, gerijpte tart saison, met slechts 4,5% alcohol. Iedereen is meteen enthousiast.
Ineens is het 22.30 en besluiten we om de bus op te zoeken. We hebben een fantastisch leuke avond gehad. Roel en je team, bedankt!