Bij Brouwerij Solaes op Goeree gist en gonst het volop

1 april 2017 om 00:03

Het is begin jaren ‘90: Dana Wielaard-Troost baat een kroeg uit aan de Krakeelstraat 36/38 in Sommelsdijk. Als ze haar laatste adem uitblaast, wordt de kroeg gesloten en geraakt het pand in verval.

door Marco Anceaux

Het is eind 2015 wanneer Jan-Willem, Joost en Kees met elkaar het idee vorm geven om het bierbrouwen op het eiland Goeree nieuw leven in te blazen. Ongeveer op dezelfde plaats sloot 200 jaar geleden de lokale bierbrouwerij en dankzij een welwillende verhuurder heeft het trio dit pand in gebruik kunnen nemen. De drie mannen nemen hun intrek in het oude pand van Dana en geven het een update.

Ik spreek Jan-Willem Kramer op een zonnige dag voor de nieuwe brouwerij. In het dagelijks leven is Jan-Willem manager bij een bekende zorginstelling, maar ’s avonds verandert hij in een gepassioneerd bierliefhebber.

De Prael

Ongeveer vijf jaar geleden bezocht hij brouwerij de Prael in Amsterdam en dit bezoek was de welbekende lont in het kruitvat, die zijn liefde voor het bier definitief tot ontsteking zou brengen. Hij ging op zoek naar een locatie en na een lang gistingsproces werd in maart 2016 een pand gevonden. Vervolgens werd in 2016 de brouwerij opgezet en sinds begin 2017 is deze operationeel. In februari ging het eerste water de ketels in en inmiddels is de brouwerij bezig met het vierde brouwsel. De brouwerij heeft ook een naam gekregen: Solaes.

Rondleiding

Jan -Willem verzorgt een exclusieve rondleiding door het proeflokaal en de brouwerij. Momenteel zitten er een ‘zware jongen’ van 12 % en een IPA in de ketels. Binnenkort, op 8 april, vindt in de nabijgelegen haven een crowdfundingsfeest plaats met een aantal sponsoren, waarna de brouwerij officieel wordt geopend. Vanaf dan is het proeflokaal (beperkt) geopend en gaan de bieren de markt op.

Eilandgevoel

Het eilandgevoel is de spreekwoordelijke gisting op de fles; Na de opening bemerkt Jan-Willem dat de kurk van de fles is geschoten; een enthousiasme waar hij niet tegenaan kan brouwen; de lokale bevolking lijkt de brouwerij te omarmen en fotografen, etiketten-verzamelaren en andere enthousiastelingen nemen contact op.
De brouwerij combineert vakmanschap met maatschappelijke betrokkenheid. Diverse mensen met beperkingen op de arbeidsmarkt helpen om dagelijkse taken in de brouwerij te verrichten.

Geen vaste lijn

Waar het eindigt weet Jan-Willem nog niet. Hij wil vooral nieuwe bieren uitproberen en niet met een vaste lijn gaan werken. Op de rol staan een barley wine met sake gist, barrel aged bier, een black IPA met echte pepers en mango en wellicht wil hij zich zelfs ooit aan het brouwen van een oude geuze wagen. Voorop staat de kwaliteit van het bier. De bieren zullen namen krijgen als Achtgemeten, Twaalfgemeten naar het nabijgelegen eiland Tiengemeten.

Wie het bier wil proeven kan op 20 mei terecht op het bierfestival in Brielle. Voor de rest zal het bier beperkt beschikbaar komen in de lokale handel.