Bier van Heaps of Hops stijgt niet gelijk naar je hoofd

21 juni 2017 om 15:17

Met Heaps of Hops is Amsterdam weer een bierbrouwerij rijker. Dit nieuwe craft beer merk heeft de eerste twee bieren op de markt gebracht: Gøld en Vønkelwater. Beide bieren hebben met 3.8% en 3.5% minder alcohol dan pils (rond de 5%).

Met deze laag alcoholische bieren wil Heaps of Hops een nieuwe beweging in gang zetten, de ‘Easy Craft Movement’. “We zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om de beste craft beers te maken met minder dan 4% alcohol. Lekkere bieren, hoppig maar toch toegankelijk, dat is Heaps of Hops”, aldus de initiatiefnemers Bjørn Jense en Pieter Hissink.
 

Heaps of Hops

Tijdens een wereldreis per motor kwam initiatiefnemer Jense erachter dat microbrouwerijen in Australië veelal lichte bieren brouwen. Allemaal maken ze één of meerdere bieren met minder dan 4% alcohol. Deze varianten bleken altijd favoriet en het idee voor Heaps of Hops was geboren. “Door te brouwen met minder mout en meer aromahop zijn we in staat om lekkere bieren te brouwen, zonder concessies maar wel met minder alcohol. Zeker op het terras in de zon vinden mensen het fijn om een biertje te drinken met veel smaak, maar zonder dat het direct naar je hoofd stijgt”, aldus Jense.

Easy Craft Movement

“Ons doel is om met Heaps een beweging op gang te brengen, de ‘Easy Craft Movement’, waardoor mensen bieren met minder alcohol gaan herkennen, waarderen en verkiezen boven zwaardere alternatieven”, aldus mede-initiatiefnemer Hissink. Door een merk in de markt te zetten dat uitsluitend laag alcoholische, smaakvolle bieren maakt wil Heaps of Hops een stukje herkenbaarheid creëren. “Waar je ook komt, als je een flesje Heaps bestelt, weet je dat je een smaakvol bier met minder dan 4% alcohol krijgt geserveerd”, aldus Hissink.

Reductie van alcoholinname

Het voordeel hiervan is dat het reduceren van het alcoholpercentage in dranken de meest effectieve manier is om alcoholgebruik terug te dringen. Zo blijkt uit onderzoek van de CAMH (Centre for Addiction and Mental Health) dat mensen niet meer gaan drinken als het alcoholpercentage met een kwart wordt gereduceerd ten opzichte van ‘standaard consumptie’. Men krijgt dan dus wel een kwart minder alcohol binnen.

Gøld en Vønkelwater

De eerste twee bieren in het assortiment van Heaps of Hops zijn bovengistende bieren, ook wel ales. Gøld is een Golden Ale die een soepele bitterheid combineert met de frisheid van citrus, afkomstig van Citra hop. Vønkelwater is een Saison die valt in de categorie Farmhouse Ale. Deze krijgt zijn kruidige karakter van het gebruikte Saison gist en dankt zijn bloemige aroma aan de Fuggles, East Kent Goldings & Tettnanger hops.

De bieren van Heaps of Hops zijn verkrijgbaar bij onder andere Arendsnest, Bar Joost, Bocas, Cafe Blek, Carter, Craft & Draft, Dante Kitchen & Bar, De Liefde, Gasthuys de Notabelen, G’s de Pijp, Restaurant de Herengracht, Stadscafe van Mechelen, Sterk Amsterdam, Strandzuid, Tabak’s notenbar & Volt. Daarnaast is het mogelijk online te bestellen via onze webshop