Bier met avocado en tomaat tijdens Braukunst Live! in München

6 februari 2018 om 08:00

Tijdens de bierbeurs Braukunst Live! in het MVG Museum in München laten vooral de jonge brouwers zien wat zij allemaal met bier kunnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van tomatenbier? Of ga je liever voor avocadobier of appelkaneel cider…

Het MVG Museum in München was drie dagen lang het utopia van bierminnend Duitsland en bezoekers van ver daar buiten. Tijdens dit festival kom je overal bier tegen maar je kunt hier ook heel wat leren en ontdekken. Naast lang gevestigde namen met zelfs werknemers in klederdracht, kom je hier ook een hippe en ambachtelijke brouwerijen tegen. Veel bierbrouwers beginnen klein en daar staat Braukunst Live! ook zeker bij stil. Jonge of zeer kleine bierbrouwers mogen daarom tegen lage kosten een stand inrichten.

Bier met tomaat en chipotle

Zo ook Felix vom Endt van brouwerij Orca. Samen met zijn vrouw en schoonouders klaart hij de uitdagende en zware klus van het bier brouwen. Na zijn studie ging Felix naar Canada en Berlijn om bier te brouwen en ervaring op te doen. Aan officieel bier brouwen doet hij niet, zo heeft het ook nooit geleerd. Brouwerij Orca is een creatieve brouwerij, zo zijn zo ook tot een “Jingle-Mingle” appel- en kaneel ciderbier gekomen. Felix beschrijft het zelf als vloeibare gebakken appel.

Ook zijn Tomato-bier verrast de bezoekers. Dit bier is gebrouwen met tomatenpuree, peper, zout en Mexicaanse Chipotle pepers. Een mooi voorbeeld van de ontwikkelingen in de bierwereld en de innovativiteit van craftbeer brouwers.

Bier met avocado

Op de bierbeurs wordt ook getest met verschillende smaken. Zoals dit keer met avocado gedaan wordt. Een innovatieve manier van brouwen met een, voor de bierwereld, nieuw ingrediënt. Er is wel eens eerder een bier met avocado uitgebracht maar dat is bij die ene keer gebleven. Daniel Wind van de Bushshack Brewery in West-Australië brouwde in 2016 avocadobier voor het Avocado Festival in Perth met 30 kg avocado’s. Dat werd een bier van lage gisting waarin de meeste mensen eigenlijk helemaal geen avocado terugproefde. Dat kwam volgende de brouwer vooral doordat de bitterheid van het bier door de avocado zelf gecreëerd wordt. Daarnaast zorgt het ook wel de romige body van het bier.

Beierse markt is conservatief

Of de Duitse biermarkt klaar is voor uitgesproken en bijzondere bieren al hier voorbij komen zijn de brouwers niet zeker van. Brouwer Hoppe zegt daar bijvoorbeeld over: “De Beierse biermarkt is slechts conservatief. De meest populaire bieren komen in Zuid-Duitsland ook nog steeds het dichtst bij het klassiek Duitse Helles bier.”

Het Duitse Reinheitsgebot is sinds 1987 niet meer officieel van kracht maar als keurmerk telt het nog altijd zwaar en dat wordt ook duidelijk als je in de Duitse bierschappen kijkt, zeker in vergelijking met Nederland. Heel veel verder dan een gangpad vol halve literflessen met redelijk degelijk bier, met een alcoholpercentage dat zelden hoger is dan 5%, kom je vaak niet. Maar een verandering in de Duitse biercultuur is zeker zichtbaar gaande.

Craftbeer is upcoming

Er zijn natuurlijk wel ambachtelijke bierbrouwerijen die naast hun traditionele bieren ook wat minder bekende bierstijlen aan hun assortiment hebben toegevoegd, maar craftbeer is nog niet zo hot and happening als in Nederland. Het is dan ook juist daarom dat Braukunst Live! voor Duitse bierbrouwers zo’n ontzettend feestje en avontuur kan zijn. Op deze bierbeurs kan alles!

Door Frouke van Loo

[Afbeelding: Finest Spirits Magazine]

Lees hier (in het Duits) meer over Braukunst Live!