Aan Lager Wal samenwerking tussen Gulpener en De Prael

25 juli 2017 om 08:46

Aan Lager Wal, de derde samenwerking van Gulpener met een collega-brouwer werd onlangs gepresenteerd. Ditmaal heeft de ‘Vrije Brouwer’ de samenwerking opgezocht met de Amsterdamse brouwer De Prael. De belevenissen rondom de eerdere collaborations Jolly Roger en Fik de Foeder heb je hier al kunnen lezen.

door Rutger Bronsveld

Op 21 juli rond kwart voor vier worden we in Amsterdam verwacht te verzamelen aan de Oudezijds Armsteeg. Hier ligt het sfeervolle proeflokaal en brouwerij van De Prael. Bij het binnentreden van het proeflokaal worden we direct vriendelijk begroet en volgt de opmerking “Zeg het maar…”. We bestellen nog snel een IPA van de Prael voordat we de boot op gaan.

Aan Lager Wal

Om vier uur gaan we richting een mooie boot, en niet veel later steken we van de Oudezijds Voorburgwal weg om een prachtige tocht van twee uur te maken over de Amsterdamse grachten en wateren. Dit onder begeleiding van de nieuwe collaboration brew ‘Aan Lager Wal’. Een onder gistend bier, een Lager, die mede in de buurt van de Wallen tot stand is gekomen. Normaal zit ik op vrijdag nog om vier uur nog achter mijn bureau dus deze dag kan eigenlijk al niet meer stuk.

Dryhopping

Het is een bier waarbij de Nieuwzeelandse hop pas tijdens het lageren aan het bier wordt toegevoegd (dryhopping). Hierdoor ontstaat er een intense hop smaak die het relatief lage alcoholpercentage van 3,5% letterlijk en figuurlijk verbloemt. De bitterheid valt door de dryhopping mee maar is zonder meer aanwezig. De bevriende brouwmeesters kwalificeren het zelf als een mooie bitterstructuur. De verkrijgbaarheid van deze Collab is wederom beperkt. Dus zoek een Gall en Gall op of de winkels van beide brouwers maar ook in geselecteerde horeca kun je van de ‘Aan Lager Wal’ genieten.

Verschil in smaak

Na een poosje kom ik erachter dat de Aan Lager Wal op de boot ook uit de tap vloeit! En die wil ik dan ook graag proberen. Deze valt bij mij veel beter in de smaak omdat de citrus-tonen minder krachtig naar voren komen en ik een (nog) lagere bitterheid ervaar. Dit verschil in smaakbeleving herken ik nog van de Fik de Foeder presentatie op 1 juni. De oorzaak van de diversiteit in smaak tussen tap en fles is waarschijnlijk een verschil in mate van aanwezige koolzuur.

Verantwoord in de samenleving

Samenwerkingen in het brouwen is de Prael niet vreemd. Toch waren zij als gevestigde brouwerij in Amsterdam verrast dat het grote Gulpener met hun wilde samenwerken. De doelstellingen van beide brouwerijen liggen immers uiteen. Zij treffen elkaar prima in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Prael richt zich primair op het sociale karakter van het maatschappelijk verantwoord ondernemen en de Vrije Brouwer meer op haar omgeving.

Vooruitblik naar Texel

De volgende collab is zoals inmiddels steeds meer en meer bekend wordt met de mannen van Texels. Interessant omdat er ingrediënten vanuit Texel en Gulpen zullen worden samengebracht om een lekker bier te maken. Wat het exact wordt is nog niet losgelaten. Wel kan ik jullie meegeven om de tweede week van november alvast in de agenda te noteren. Dan zal de laatste collab op de markt komen.

Hemelswater

Resumerend was het een feest om er bij te mogen zijn en zijn we nadien nog een biertje gaan drinken in Amsterdam Noord. De Bitter Blond gemaakt met Regenwater (MVO), Hemelswater. Deze smaakte prima als afsluiter in het zonnetje! Zonder volledig aan lager wal te geraken hadden we keurig de op een na laatste trein terug huiswaarts. In de trein dag nog eens doorgesproken en voldaan een uiltje geknapt.

Aan Lager Wal