Guinness Brownies om je vingers bij af te likken

Bereidingswijze:

Guinness Brownie

Verwarm de oven voor op 175 graden. Breng de Guinness aan de kook in een pannetje met een dikke bodem. Laat het op middelhoog vuur rustig borrelen totdat het in hoeveelheid tot ongeveer een derde is gereduceerd (ongeveer 120 ml). Het wordt er niet per se stroperiger van, maar een lepeltje proeven leert dat de smaak duidelijk geïntensiveerd is.

Laat het iets afkoelen; dat gaat sneller als je het overgiet in een ander schaaltje. Houd 2 eetlepels apart als je van plan bent de botercrème te maken.

Weeg ondertussen de andere ingrediënten af. Smelt de boter en de chocolade, in stukjes, in een andere pan met een dikke bodem op laag vuur. Roer regelmatig met een houten pollepel en haal van het vuur zodra bijna alles gesmolten is.

Blijf nog even roeren totdat het een glad en glanzend mengsel is. Voeg de suiker toe. Laat ook dit mengsel daarna even afkoelen voordat je de eieren toevoegt.

Dat gaat het snelste door de pan in een iets grotere pan met koud water te zetten. Voeg stuk voor stuk de eieren toe, en roer steeds tot een glad mengsel. Voeg dan vanille extract en de Guinness reductie toe. Blijf goed roeren met de lepel: het kan even duren totdat de Guinness goed is opgenomen.

Voeg tot slot de bloem en een snufje zout toe. Roer grondig zodat er geen klontjes bloem is het beslag blijven zitten.

Giet daarna het mengsel in een vorm van ongeveer 20 x 15 cm. Bak de brownie in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 40 minuten. Controleer na een half uur of de bovenkant niet te donker wordt; indien nodig kun je er aluminium folie overheen leggen. Test vanaf nu ook elke vijf minuten met een satéprikker of de brownie al gaar is. De brownie is goed wanneer er slechts enkele korreltjes brownie aan de satéprikker blijven hangen en de prikker er niet plakkerig uit komt.

Laat de brownies in de vorm een uurtje afkoelen (als je het geduld daarvoor hebt!). Bestrijk ze daarna eventueel met de botercrème. Ook zonder botercrème zijn ze heerlijk, en komt de chocolade iets intenser naar voren. Strooi er dan eventueel een mengsel van cacaopoeder en poedersuiker overheen.

Bereiding botercrème

Zorg dat de boter zacht is. Meng dan alle ingrediënten door elkaar. Roer voorzichtig, om te voorkomen dat alle poedersuiker opstuift. Zet het mengsel even in de koelkast om op te stijven. Besmeer de brownie ermee wanneer deze volledig is afgekoeld, en snijd deze daarna in stukken. De mierzoete botercrème laat zich goed compenseren door het licht bittere en geroosterde van een pint Guinness.

Finishing touch

Deze St Patrick’s Day brownies decoreerde ik met een shamrock. Deze maak je door drie grote muntblaadjes (waarvan één met steeltje) met een schaar rond te knippen en er een klavertje van te vormen op de met botercrème besmeerde brownie.

Toelichting:

Guinness wordt al sinds 1759 gedronken, maar is onverminderd populair. Op St Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland die jaarlijks op 17 maart wordt gevierd, worden er ter ere van ‘St Paddy’ wereldwijd maar liefst 13 miljoen pinten Guinness gedronken.

In Ierland zelf uiteraard, maar ook door de grote Ierse gemeenschap in Amerika en op feesten in Europa zoals de St Patrick’s Day evenementen in Den Haag en Amsterdam.

Ook in de keuken kent Guinness al een hele geschiedenis. Al eeuwenlang is het zwarte goud een geliefd ingrediënt in vleespasteitjes. Maar ook in de moderne keuken vinden we Guinness terug: luxe restaurants in Dublin creëren innovatieve culinaire hoogstandjes zoals zalm met een Guinness glazuur, waarvoor eerst 20 liter Guinness een dag lang wordt ingekookt.

Ode aan Ierland

In dit recept staat een meer voor de hand liggende combinatie centraal: stout en pure chocolade. Deze brownies zijn gemaakt met pure chocolade en een Guinness reductie en kunnen voor de echte zoetekauw nog worden voorzien van een botercrème met munt en Guinness.
Speciaal voor St Patrick’s Day gedecoreerd met een Iers klaverblad, ook wel bekend als de shamrock. Dit Engelse woord is afkomstig van het Ierse woord seamróg, een afkorting van seamair óg, dat jonge klaver betekent. Naar verluid werd het klavertje met de drie blaadjes gebruikt door St Patrick zelf om de heilige drie-eenheid uit te leggen toen hij het Christendom naar Ierland bracht. De shamrock is een bekend van symbool van Ierland, al is het officiële symbool een harp. En die kennen we dan weer van de Guinness verpakking.

Ingrediënten

350 ml Guinness

225 gram pure chocolade

150 gram roomboter

225 gram suiker

2 grote eieren

1 tl vanille extract

75 gram bloem

Snuf zout

Voor de botercrème:

60 gram boter

2 eetlepels Guinness reductie

150 gram poedersuiker

2 eetlepels fijngehakte verse muntblaadjes

Bier

Guinness Draught

Guinness Draught
Charlotte Wagenaar - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Charlotte Wagenaar

Naast mijn baan als onderzoeker ben ik gepassioneerd bierproever en bezig met de StiBON opleiding. Ik bezoek regelmatig brouwerijen in binnen- en buitenland en schrijf op Bierista.

'Ik word echt gelukkig van de juiste match tussen bier & spijs'

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.