Albondigas – een recept van René van den Berk

Bereidingswijze:

Albondigas

Maak eerst de saus. Snij de tomaten in parten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olie in een hapjespan & fruit de ui. Voeg de tomaat, wijn & laurier toe. Laat het mengsel op een laag vuur zachtjes pruttelen tot een dikke tomatensaus ontstaat. Roer regelmatig.

Kneed de ui, knoflook, ei en beschuit door het gehakt. Breng het gehakt op smaak met tijm, majoraan, zout en peper en vorm er ca. 15 balletjes van.

Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Schep de balletjes door de tomatensaus & laat ze hierin op een laag vuur in ca. 15 minuten gaar worden. Breng de saus eventueel nog extra op smaak met zout en peper.

Schep de balletjes met de tomatensaus in kleine schaaltjes. Serveer warm.



Serveertip frisse Spaanse salade van tomaatjes, olijven en sjalotjes of rode ui afgeserveerd met olijfolie en peper en zout.

Toelichting:



Toen ik opgegroeide in stadsdeel Strijp in Eindhoven zat ik bij veel kinderen in de klas van Spaande komaf. Nakomelingen van de vroegere Spaanse migrantenarbeiders die hier voor Philips kwamen werken. Bijna ieder weekend toen ik jong was, gingen we dan lekker in het Spaanse buurtcentrum Espagnol eten voor een appel-en-ei.

Zo kwam ik aanraking met de mediterraanse keuken. Die gangen gingen altijd gepaard met witte of rode
wijn. 

vrijwel i
Ieder weekend kook ik een Spaans of Italiaanse gang met gepaard met speciaalbier. Met dit mediterraanse recept wil ik laten zien, dat er veel Spaanse en Italiaanse gerechten zich uitstekend lenen voor een bierpairing.

Ingrediënten

1 gesnipperde ui


2 fijngehakte knoflookteentjes

1 ei

300 gr. lamsgehakt (of runder- of kalfs-)


1 t. gedroogde of 1 el. verse tijm

1 tl. majoraan
zout en versgemalen peper



20 gr. boter

2 el. olijfolie


Voor de saus

500 gr. tomaten, ontveld (of 1 groot blik gepelde tomaten)


1 el. olijfolie


1 gesnipperde grote ui


1 dl. rode wijn

2 laurierblaadjes



Bier

Rochefort 8

Rochefort 8
René van den Berk - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

René van den Berk

René van den Berk is een duizendpoot. Deze leraar rent, fietst, zwemt, kookt en heeft veel verstand van bier. Belgische bieren zijn zijn specialiteit!

'Pluk de dag, drink een speciaalbier'

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.