Donkere wolken boven het Trappistenweekend in Hulst

21 september 2017 om 09:30

Stel, je organiseert al 8 keer een succesvol weekend waarin de bezoekers een lekkere Trappist kunnen proeven. De proevers zijn blij, de lokale horeca is blij en er lijkt geen vuiltje aan de lucht…

Door Marco Anceaux

Trappist uit een plastic bekertje?

Dan blijkt er bij de organisatie van de 9e keer gemeentelijke regelgeving te zijn die verbiedt dat glazen op de openbare weg mogen worden gebruikt. Wat nu? Een trappist uit een plastic bekertje? Dat is toch vloeken in de kerk? Nog los van de kosten om de plastic bekertjes aan te schaffen. Ook andere wetgeving wordt steeds strenger, waardoor de organisatie van het Trappistenweekend merkte dat het steeds lastiger is ‘kleine’ evenementen te organiseren. Deze 9e editie hing dan ook aan een zijden draadje. Maar oplossing bleek echter briljant: La Trappe wilde wel sponsoren door plastic tasjes beschikbaar te stellen. Deelnemers kunnen nu hun glas meenemen in een tasje als ze naar de volgende zaak lopen, zodat er geen glas op straat is.

Fijnproeven in de binnenstad van Hulst

In de loop van de zaterdagmiddag arriveren er steeds meer fijnproevers in de binnenstad van Hulst. Aanvankelijk zijn de witte tasjes nog te zien, maar geleidelijk aan is er ook steeds meer glas te zien. Hier geldt de ongeschreven regel dat glazen niet in tasjes horen.

Bij restaurantuitbater Carl de Wolf kunnen bezoekers voor 17,50 euro een stempelkaart voor 10 bieren met proefglas aanschaffen – al is dat glas wel iets kleiner dan een standaard Trappistenglas.

Een kroegentocht langs tien cafés en kraampjes leidt vervolgens tot een proeverij van tien Trappisten. Daar zitten inmiddels ook buitenlandse bieren als Gregorius uit Oostenrijk en het Amerikaanse Spencer bij.

Optellende lezers weten dat er inmiddels 11 trappisten zijn (volgens de Internationale Vereniging Trappist), die dus niet allemaal op één kaart te proeven zijn. Maar dat is volgens Carl eenvoudig op te lossen; De echte die-hards bestellen gewoon twee stempelkaarten!

Een weekend vol Trappist

Carl vertelt trots tegen uw verslaggever dat dit het eerste festival is, waarbij uitsluitend Trappisten werden geschonken. In voorgaande jaren werden nog wel eens andere Belgische biertjes geschonken.

De echte liefhebber kan de Nederlandse en Belgische trappisten uit het hoofd opdreunen, al lijkt deze waarheid op het einde van de zaterdagmiddag niet voor iedereen meer op te gaan. ’s Avonds worden er –niet geheel toevallig- vele borden stoofvlees met friet gekocht, een ideale combinatie met een lekkere Trappist. Moe maar voldaan stromen de terrasjes vol met Trappist-Pelgrims die op deze dag naar Hulst zijn gekomen.

Op de zondag herhaalt dit tafereel zich. Ditmaal is het percentage Belgen wat groter in de ‘meest Vlaamse stad van Nederland’. De weergoden zijn mild voor de bezoekers; op een miezerbuitje na op de zaterdagmiddag is het –qua weer- dit jaar een droog festival.Na afloop wordt de balans op gemaakt. Door een foutje van de drukker waren 1100 kaarten gedrukt i.p.v. 1000 maar desondanks waren alle kaarten verkocht!