St. Patrick’s Day kleurt Nederland groen

14 maart 2017 om 11:30

Halloween, Valentijnsdag en Black Friday kennen we al. Opnieuw klopt er een internationale feestdag op de deur in Nederland. Op 17 maart maakt oranje als nationale kleur plaats voor groen tijdens St. Patrick’s Day.

De Ierse feestdag wordt dit jaar voor het eerst groots gevierd in Nederland. In tientallen lokale pubs volgen ‘Neder-Ieren’ workshops stepdancing, vullen menu’s zich met traditionele Ierse gerechten als Irish stew of ‘Fadge’ aardappelkoekjes en lessen de onmisbare pints Guinness de dorst.

St. Patrick’s Day in Nederland

Officieel proosten Ieren en non-Ieren in 2017 drie dagen, 16, 17 en 18 maart, op St. Patrick’s Day. Op 17 maart – de officiële sterfdag van Sint Patricius – bereikt het feest zijn hoogtepunt. Ook in Nederland. Dit jaar vieren Neder-Ieren Paddy’s Day groter dan ooit. In Den Haag kleurt de Grote Markt compleet groen. The Bottles of Smoke en Woodworks zorgen voor muziek, terwijl onder andere Kilkenny School of Irish Dancing – eerder te zien in ‘Holland’s Got Talent’ – de indrukwekkend synchrone danspassen van de stepdance laten zien. Ook Alphen aan den Rijn duikt in een bad van klavertjes op 18 maart met Hendrick’s Fest St. Patrick’s Day.

Guinness

Guinness

13 Miljoen pints Guinness

Naast de twee grootse festivals in Den Haag en Alphen aan den Rijn spelen in tientallen pubs door het hele land Ierse bands, leren groentjes stepdancing en vloeit de Guinness rijkelijker dan het water van de Shannon rivier. Want waar er op een willekeurige dag zo’n 7,5 miljoen pints Guinness gedronken worden, zijn dat er op St. Patrick’s Day zo’n 13 miljoen. Onder anderen O’Reilly’s, The Tara, Molly Malone’s, Mulligans en Hoopman in Amsterdam, O’Malley’s in Groningen, John Mullins in Maastricht en Mick O’Connell’s in Utrecht vieren een groen feestje
Historie St. Patrick’s Day

Over St. Patrick’s Day

Tijdens St. Patrick’s Day wordt Sint Patricius, de beschermheilige van Ierland herdacht. Patricius verdreef de slangen uit Ierland, introduceerde het klavertje als nationaal symbool en stichtte honderden kerken. Al was de heilige van origine geen Ier, hij werd in de geschiedenis wel zo opgenomen. Net zo gastvrij als de historie, is de feestdag die naar de heilige vernoemd werd. Iedereen, Ier of niet, kan één dag in het jaar Iers zijn en samen St. Paddy’s vieren met parades, feesten en pints Guinness. Mensen, steden, monumenten en zelfs rivieren over de hele wereld kleuren voor deze ene dag groen tijdens de ‘Global Greening’. Waaronder dit jaar verschillende iconische plekken in Nederland.
Guinness & St. Paddy’s

Guinness

Guinness, het iconische donkere stoutbier, is onlosmakelijk verbonden met de dag van Sint Patricius. Beide kennen een rijke (Ierse) historie. Al in 1759 tekende Arthur Guinness een 9000-jarencontract waarmee hij de St. James’ Gate Brewery in Dublin huurde. Maar bovenal zien de Ieren Guinness als de belichaming van de feestdag. Simpelweg omdat een glas donkere stout, net als St. Paddy’s, vrienden samenbrengt. Sláinte!

bierista-guinness-002 bierista-guinness-001 bierista-guinness-007 bierista-guinness-003