Bier van de Week | Lagunitas The Waldos Speciale Ale

1 mei 2018 om 06:13

Het Bier van de Week is deze week Lagunitas The Waldos Speciale Ale. Jaarlijks wordt er een nieuwe ‘onehitter’ gebrouwen, die deze naam draagt. De versie van 2018 is een enorme hopbom met niet minder dan 11,3% alcohol. Dit is een bier met een verhaal!

Laten we beginnen bij het begin. Lagunitas Brewing Company werd opgericht in 1993 door Tony Magee. Dat gebeurde in Lagunitas in Californië. Kort na de oprichting verhuisde de brouwerij naar Petaluma. De bieren werden gebrouwen zonder enige concessie. Dat maakte Lagunitas ongekend populair.

Heineken

Lagunitas groeide tegen de klippen op en werd zo één van de grotere craft bierbrouwerijen in de Verenigde Staten. En dan heb je het over grote volumes! De interesse van grote brouwconcerns werd gewekt. In 2015 nam Heineken 50% van de aandelen over. Sinds het voorjaar van 2017 is Heineken zelfs 100% eigenaar van Lagunitas.

Softdrugs

Lagunitas heeft een sterke band met softdrugs. En daar begint het verhaal van het bier Lagunitas The Waldos Special Ale. De jaarlijkse editie van dit bier wordt elk jaar gepresenteerd op 20 april, oftewel 420. Dit getal is begrip onder wietrokers. Het is een soort code, ooit bedacht door The Waldos.

The Waldos

The Waldos zijn vijf studenten uit Lagunitas. Na schooltijd hangen ze wat rond en roken op een plek naast het standbeeld van Louis Pasteur. Op zekere dag krijgen The Waldos een schatkaart in handen, die zou leiden naar The Secret Garden, een veld met marijuana. Als de jongens wilden afspreken om te gaan zoeken, gebruikten ze de code 420. Die code ging steeds meer een eigen leven leiden en is nu een code onder wietrokers.

Zoektocht

Vanaf 2011, 40 jaar na de allereerste meeting van The Waldos, wordt er jaarlijks een speciaal bier gebrouwen, dat barst van de hop. Hop is familie van Cannabis, dus je snapt waarom er zoveel hop wordt gebruikt. Dit jaar is er weer een nieuwe release van The Waldos Special Ale. Dit bier is in beperkte oplage ook verkrijgbaar in ons land. Het bier is verkrijgbaar bij de betere bierspeciaalzaak. Een zoektocht naar deze schat is de moeite meer dan waard. Wees er snel bij, want op is ook op. Dan moet je wachten op de versie van 2019 die ook weer op 20 april zal uitkomen.

Extreem bier

Bij Bierista hebben we een flesje weten te bemachtigen, inclusief de bijbehorende strip, waarin bovenstaand verhaal beeldend wordt verteld. The Waldos Special Ale is een extreem bier. Niet alleen werd er ongelofelijk veel hop gebruikt. Ook over het alcoholpercentage werd niet kinderachtige gedaan: 11,3%. Hopsoorten die werden gebruikt zijn onder meer Mosaic, Simcoe, Summit, Columbus, Tomahawk en Zeus.

Meer dan 100 IBU

Deze speciale editie is erg troebel, heeft een oranje-achtige kleur en een medium schuimkraag. De aroma’s zijn fruitig. Vooral tropisch fruit komt sterk naar voren. De smaak is één grote ervaring. Je proeft tropisch fruit, maracuya, passievrucht, ananas en nog veel meer. Je proeft kruiden, je proeft de harsachtige tonen en wat een bitterheid! Bij Lagunitas zeggen ze dat dit bier meer dan 100 IBU heeft. En dat is belachelijk veel. En zo smaakt het ook. Dit bier is voor de echte hopheads, de liefhebbers die maar geen genoeg kunnen krijgen van bitterheid. Deze Tripel IPA is voor mij echt too much, alhoewel de fruitigheid er wel voor zorgt dat ik maar door blijf nippen.

Door Alain Schepers