Lik je vingers af bij deze kruidnotenparfait met bockbier!

2 december 2018 om 08:00

Met Sinterklaas in het vooruitzicht was Bierista Charlotte helemaal in de stemming voor een kruidnotenparfait met bockbier. Daar loopt het water je toch van in de mond? Gelukkig deelt ze het recept met ons en kun jij dus ook aan de slag!

Door Charlotte Wagenaar

Dit recept is genoeg voor 4 kleine glaasjes of potjes gevuld met kruidnotenparfait.

Ingrediënten voor de voor de bierstroop:

 • – 1 flesje bockbier (ik gebruikte Bavaria Bokbier)
 • – 250 gram (lichte) basterdsuiker
 • – 100 ml water
 • – 75 ml golden syrup
 • – Citroensap
 • – Kaneelstokje 
 • – Kruidnagel

*Als je de kruidnotenparfait wilt maken zonder de bierstroop kun je deze vervangen door 1 eetlepel bockbier of een andere (sterke, zoete) drank.

Ingrediënten voor de kruidnotenparfait:

 • 100 gram kruidnoten
 • 2 eetlepels bierstroop*
 • 250 ml slagroom
 • 3 eierdooiers
 • 75 gram (lichte) basterdsuiker

Aan de slag

Begin met het maken van de bierstroop: doe 250 gram basterdsuiker in een pan met een dikke bodem en voeg 100 ml water toe. Als de suiker nog niet helemaal onderstaat, voeg dan nog iets van het bockbier toe. Laat op middelhoog vuur koken totdat de suiker is opgelost. Voeg dan de rest van het bier toe (pas op, het gaat schuimen), 75 ml golden syrup en ook een klein beetje citroensap, een kaneelstokje en een kruidnagel.

Tip: doe de kruidnagel in een kruidenzakje of een houdertje voor losse thee, dan kun je hem later weer makkelijk verwijderen.

Breng aan de kook en zet het vuur daarna iets later. Houd de stroop goed in de gaten zodat deze niet overkookt; veel roeren kan ook tot overkoken leiden. De stroop is klaar wanneer deze tot ongeveer 1/3 is ingekookt. Giet in een hittebestendig schaaltje of kannetje en laat afkoelen.

Kruidnotenparfait met bockbierKruidnotenparfait

Neem voor de parfait twee eetlepels van de (iets afgekoelde) bierstroop en doe deze in een kleine pan of hittebestendige kom. Voeg 75 gram basterdsuiker en 3 eierdooiers toe. Plaats over een grotere pan met een laagje water die je op het vuur zet. Klopt het mengsel au bain-marie met de mixer totdat een lichtgele mousse ontstaat. Het heeft ongeveer de structuur van gesmolten marshmallow. Haal voorzichtig van het andere pannetje af en laat iets afkoelen.

Klop ondertussen 250 ml slagroom lobbig. Vermaal 100 gram kruidnoten in de keukenmachine of met de hand en schep die voorzichtig door de geklopte room. Schep daarna het eiermengsel er voorzichtig doorheen totdat alles goed gemengd is. Verdeel over vier kleine glaasjes, potjes of bakjes en laat 4-8 uur opstijven in de vriezer. 

Maak het mooi

Haal 10 minuten van tevoren uit de vriezer om een beetje op temperatuur te komen. Garneer de kruidnotenparfait met de bierstroop, extra kruidnoten (al dan niet verkruimeld) en eventueel nog wat opgeklopte slagroom. 

Ik dronk er een Delftse Donderslag bockbier van de Koperen Kat bij. Bier en parfait zijn in balans qua zoetheid, maar de body en koolzuur van het bockbier zorgt dat de karameltonen en het vettige van de room niet teveel gaan overheersen.