Kaapse Brouwers & Jordy’s Bakery lanceren ‘oudbroodbier’

17 april 2018 om 08:00

Veel Rotterdamser dan dit bier gaat het niet worden! De Rotterdamse craftbierbrouwerij Kaapse Brouwers is namelijk een samenwerking aangegaan met de Rotterdamse, ambachtelijke bakkerij Jordy’s Bakery. De twee zijn overburen in de Fenix Food Factory en het werd dan ook wel eens tijd voor een toffe collab.

Oudbroodbier

En die tijd is gekomen! De Rotterdamse brouwers en bakker hebben de handen ineen geslagen en lanceren binnenkort de Kaapse Jordy: een Old Bread Ale van niet verkocht brood. “Een biertje is twee bruine boterhammen”, wordt er in de kroeg nog wel eens beweerd. In het geval van de Kaapse Jordy is dit echt ook zo! Kaapse Brouwers staat bekend om hun experimentele recepten en collaboraties met anderen uit de drank- en eetwereld. Op het idee gebracht door de Bread Bitter van hun Belgische vrienden van Brussels Beer Project vroegen ze overbuurman Jordy om samen een bier te maken.

Kaapse Jordy

Samen werkten de Kaapse Brouwers en Jordy aan het recept en in het voorjaar van 2018 zag de Kaapse Jordy dan eindelijk het levenslicht. Voor dit bier werd 30 procent van het basismout vervangen door niet verkocht zuurdesembrood van Jordy’s Bakery. Dat levert niet alleen een heerlijke Strong Saison met 8% alcohol op, maar ook een inventieve manier om bij te dragen aan afvalvermindering. Voor 5000 liter bier wordt 270 kilo oud brood gebruikt, brood dat anders weggegooid wordt!

Jordy’s Bakery

Het leven van bakker Jordy staat, als derde generatie van de bakkersfamilie Klootwijk, altijd al in het teken van brood. Traditie heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een eigen identiteit waarin maar één thema centraal staat: smaak. Vandaar zijn keuze voor desem, Franse tarwerassen en Italiaans zout. Maar vooral aandacht, tijd en handwerk, maakt volgens deze Rotterdamse no-nonsense bakker, de boterham zoals deze bedoeld is. Past dat toch even mooi bij de mentaliteit van de Kaapse Brouwers!

Brouwers op Katendrecht

In de Rotterdamse Fenix Food Factory brouwen de Kaapse Brouwers stoere non-conformistische stadsbieren voor een nieuwe generatie bierdrinkers. Ze kiezen voor gedurfde recepten, smaakexperimenten en ouderwetse bieren in een nieuw, Rotterdams jasje. Hun brewpub op Katendrecht (ofwel de Kaap) doet de turbulente tijden van zeelui en jazz herleven. Je geniet hier ten volste van de bijzondere bieren, vriendelijke mensen en opperste Rotterdamse mentaliteit.

Kaapse Brouwers - Jordy's Bakery etiket

Nog even geduld

Je kunt de Kaapse Jordy vanaf 19 mei proeven, op het 4th Anniversary Beer Festival van de Kaapse Brouwers in de Fenix Loods. Op dit jaarlijkse bierfestival staat een keur aan de beste internationale brouwers, zoals brouwerij de Molen, Laugar, Austmann, CRAK, Brussels Beer Project, Pressure Drop, La Pirata, Lervig, l’Ermitage en The Kernel. Als Bierista® kun je hier je hart dus zeker ophalen!