Jolly Roger, het vloeibare en zwaar gehopte goud

25 januari 2017 om 19:15

Gulpener brengt dit jaar een viertal collaboration brews op de markt. Deze samenwerkingen richten zich primair op het samen brouwen van gave bieren. Op 20 januari mocht Rutger Bronsveld zich namens Bierista.nl samen met ongeveer vijftig bierliefhebbers melden voor de lancering van de eerste collaboration brew tussen Gulpener en Uiltje Brewing Company: de Jolly Roger, een Spicy Double Indian Pale Ale. Een stevig doch fris bier met een spicy touch!

Jolly Roger

Het bier werd gelanceerd volledig in piratenthema. Om 16.00 uur stap ik, Rutger, onder de piratenvlag door, ook wel de Jolly Roger genoemd, binnen in het gezellig drukke BrouwLokaal van Gulpener dat sinds 1 december haar deuren heeft geopend. Tijdens de hartelijke ontvangst word ik getatoeëerd om niet te zeer op te vallen in het hol van de piraten. Uit de luidsprekers klinken de bekende klanken van piratenfilms. Met trots loopt de kapitein van Gulpener, directeur Jan-Paul Rutten, rond om de gasten in zijn BrouwLokaal te verwelkomen. De stemming zit er meteen al goed in!

Het gajes uit Haarlem

Het Gajes uit Haarlem van Uiltje Brewing Company laat nog even op zich wachten, zoals je dat natuurlijk van piraten kan verwachten. Het mag de pret niet drukken, het borrelt inmiddels in het piratenhol. Rond 17.00 uur klinkt er gebulder vanuit de entree. De kapitein van het Uiltje, brouwmeester Robbert Uyleman, komt geheel in stijl gekleed binnen met zijn bemanning.
Dan is het tijd om de queeste te starten, de zoektocht naar het vloeibare goud in Gulpen. De schatkaart, die versnipperd door de brouwerij is verstopt moet worden gevonden. De hele schare schatzoekers maakt door de brouwerij een tocht naar aanwijzingen en mag op plekken komen waar je normaliter als bezoeker niet snel komt, zoals de moutzolder. De gedichten die telkens de volgende aanwijzing onthullen dragen bij aan een goedlachse sfeer.

Heftige pepers

Het vloeibare goud, dat goed verstopt zit, wordt gevonden in de lagerkelder van de brouwerij. De stemming zit er dan al goed in; de nieuwsgierigheid naar het nieuwe bier en de dorst zijn door de zoektocht goed geprikkeld. Terug in het BrouwLokaal wordt het houten vat aangeslagen en vertelt brouwmeester Steven van den Berg dat de overvloed aan Amerikaanse hop, die nodig is voor de Spicy Double Indian Pale Ale, de brouwerij behoorlijk op de proef heeft gesteld. Zo is de hoeveelheid bier minder dan gehoopt. Tijdens het proces is namelijk de whirlpool overgelopen, de platenkoeler vast komen te zitten en kon zowel de lagertank als de centrifuge de hop niet meer tegen houden. Dit alles maakt, mede door het toevoegen van heftige pepers, dat dit heerlijke bier met recht het vloeibaar goud genoemd mag worden.

Warm gevoel

Het toevoegen van heftige pepers en het proces van dry hopping maken de Jolly Roger onderscheidend van andere Imperial Indian Pale Ales. Robbert Uyleman voegt de pepers vaker toe aan bieren en ik moet zeggen dat ik het bijzonder kan waarderen. Het bier is bitter maar slaat hierin zeker niet door. Je proeft de fruitigheid van citrus en het bier heeft een spicy touch in de mond door de pepertjes. Na een slok wordt de keel gestreeld en volgt een warm gevoel, hetgeen de Jolly Roger, Spicy DIPA een prima verwarmend bier in de winter maakt.

Tegenstrijdigheden

Dat neemt niet weg dat ik enkele Jolly Rogers zal bewaren voor op een warme zomerdag. Ik kijk er naar uit om dan ook van een ijskoude, frisse en fruitige Jolly Roger te kunnen genieten. Deze positieve tegenstrijdigheden kenmerken het bier evenals de samenwerking die vanuit vriendschap is geboren. Helaas was ik met de auto en heb ik het bij een glas moeten houden van 8%.

Verkrijgbaarheid

Wil jij de Jolly Roger proeven, wees dan alert! Dit vloeibaar goud wordt in beperkte oplage op de markt gebracht en kan zomaar eens voor je neus zijn weggekaapt. Je kunt hem vanaf week 5 aantreffen in de schappen van verschillende supermarkten, op de fles of van de tap in horecagelegenheden waar Gulpener wordt geschonken of door Gulpener geselecteerde slijters.
Komend jaar zal Gulpener nog drie mooie collaboration brews lanceren. Houdt dus social media en Bierista.nl in de gaten om hiervan tijdig op de hoogte te zijn.

Rutger Bronsveld

bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-010 bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-009
Jolly Roger

Jolly Roger, het vloeibare goud van Gulpener en Uiltje Brewing Company

bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-007 bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-003 bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-004 bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-005 bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-006 bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-002 bierista-jolly-roger-gulpener_uiltje-001