Gulpener stelt de tweede speciale editie voor: Plato 18.25

24 maart 2016 om 19:58

Gulpener Bierbrouwerij heeft een gevarieerd assortiment speciaalbieren. Voor de echte bierliefhebbers gaat de brouwerij een stapje verder. Met regelmaat brengt Gulpener een speciale editie uit, een eenmalig brouwsel dat beperkt verkrijgbaar is. In november was dat Bier van Verse Hop, gebrouwen met hop van de eigen hopvelden van Gulpener. De tweede speciale editie wordt nu op de markt gebracht: Plato 18.25. 

Bierbeschrijving

Gulpener Plato 18.25 is een goudblond en ongefilterde Imperial lager met een alcoholpercentage van 8,25. Het uitgesproken karakter is verkregen door de toegepaste techniek dry hopping, waarbij de hop na de hoofdvergisting wordt toegevoegd om het hoparoma te verhogen. Plato 18.25 heeft dankzij de dry hopping techniek en een blend van Europese hop variëteiten een stevig, maar uitgebalanceerd hopkarakter.

Wat is Plato?

Tijdens het brouwproces wordt mout (ontkiemde gerst) omgezet in suikers. In een latere fase worden deze suikers door vergisting omgezet in alcohol en koolzuur. Het suikergehalte van het brouwsel (stamwortgehalte) wordt uitgedrukt in graden Plato. Dit bier heeft een Plato gehalte van 18.25, gebrouwen ter ere van het jaar 1825 waarin onze brouwerij ontstaan is. Dit bier heeft dus niets te maken met de Griekse filosoof Plato, hoewel de link tussen een van de grootste Griekse Vrijdenkers en De Vrije Brouwer snel gemaakt is.

Experiment

Gulpener houdt er van om te experimenteren, op velerlei vlakken, maar zeker ook op smaakgebied. Twee jaar geleden kwam de Gulpener Bierbrouwerij op het idee om vers geoogste hop direct aan het brouwproces toe te voegen. Om zo bier met een verrijkt hoparoma te brouwen. De geboorte van Gulpener Bier van Verse Hop, dat werd afgevuld in fusten en via de horecakanalen met succes de weg naar de speciaalbiergenieters vond.  In 2015 werd het bier afgevuld in 75 cl flessen en was het verkrijgbaar in supermarkt, slijterij en horeca. Net als bij Bier van Verse Hop is het design van Plato 18.25 afwijkend van de reguliere Gulpener huisstijl. Bij een bier dat zo speciaal en bijzonder is en maar eenmalig te verkrijgen is, hoort ook een speciale uitstraling.

Gulpener is de enige brouwerij in Nederland die haar 16 speciaalbieren brouwt met hop uit eigen hoptuin, gerst van boeren uit de regio en water van eigen bronnen.

Binnenkort volgt een smaaknotitie van de redactie van Bierista.