Leve de koning! Drink Willem V.0

12 april 2017 om 20:29

In Wassenaar is het speciaalbier voor koning Willem-Alexander gepresenteerd. Niels Beekhuizen van Crooked Spider onthulde de naam en sloeg het eerste fust aan in Lunch- en Dinercafé Broeders. Het oranjekleurige bier met een frisse fruitige smaak viel zichtbaar in de smaak bij de tientallen aanwezigen.

Eind vorig jaar zag Niels dat koning Willem-Alexander dit jaar 50 jaar zou worden. Aanleiding voor een speciaal bier. “Het recept had ik al snel. Een oranjekleurig bier met 5.0 procent alcohol en 5.0 gram Kazbek hop per liter. Allemaal 5.0, want we vieren de 50ste verjaardag van de koning”, aldus Niels Beekhuizen.

Oranjekleurig bier

Met dit recept klopte Niels aan bij Alain Schepers van Bierista.nl. Alain maakte in 2013 samen met Steve Gammage van de Bronckhorster Brewing Company abdicatiebier. “Ook dat was een oranjekleurig bier met een fruitige toon. Dat bier werd gebrouwen ter gelegenheid van de troonswisseling. Ik vond het idee van Niels geweldig en we besloten samen met het idee de boer op te gaan.”

Welke naam?

Niels en Alain lieten veel namen de revue passeren, maar dé naam zat er niet bij. “Een pakkende naam verzinnen is best lastig. Toen kwam het idee de hulp van het publiek in te roepen. Via Bierista.nl en diverse media hebben we mensen gevraagd een naam in te zenden. Dat hebben we geweten. Weken lang werden we overspoeld met de meest creatieve namen”, vertelt Niels.

Willem V.0

De winnende naam werd bedacht door Jan te Selle uit Winterswijk. Hij bedacht de naam Willem V.0. “Dat was precies in mijn straatje”, aldus Niels. “Die 50 en 5.0 vind je overal terug. Nu op de Romeinse wijze dus ook in de naam.” Het bier is een pilsener-stijl bier, oranje tot amberkleurig gebrouwen met Kazbek hop. “Voor de extra fruitigheid hebben we sinaasappelschillen toegevoegd. Het resultaat is er naar; een fris en fruitig bier met een karaktervolle bittere afdronk”, aldus de brouwmeester van Crooked Spider, die dit bier heeft gebrouwen in de ketels van Brouwerij Scheveningen.

Het speciaalbier is gebrouwen in een gelimiteerde oplage. Het is vooral verkrijgbaar in de omgeving van Wassenaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen met brouwerij Crooked Spider, info@crookedspider.nl. Op de foto proeven Niels (midden), Alain en Katie de eerste glazen Willem V.0 uit het net aangeslagen eerste fust.