Drenthe is een biermuseum rijker!

12 juli 2018 om 08:00

Drenthe is sinds kort een heus biermuseum rijker. Vanuit passie werd de verzameling van Dick Meppelink met de jaren zo groot, dat hij ondertussen een heel museum kon inrichten. Samen met zijn vrouw Henriëtte heeft hij dit gecombineerd tot een mooie Museumbrasserie.

Voor Bier en Koek

Museumbrasserie voor Bier en Koek is vorige week geopend. In Orvelte, Drenthe, ben je aan het juiste adres voor een lekkere versnapering en kun je je ogen ondertussen flink de kost geven. Het stel komt oorspronkelijk uit Hoogeveen maar vond in Orvelte de juiste plek voor hun B&B, met nu dus ook het biermuseum. 

Het kostte Henriëtte en Dick ruim twee jaar om het achterste deel van de boerderij, waar zij vijf jaar geleden naar verhuisden, om te bouwen tot brasserie/museum. “We waren lang op zoek naar een geschikte boerderij. Het hele Noorden afgezocht en toen kwamen we hier terecht. Het is de bedoeling om er later een brouwerijtje bij te beginnen in de schuur, maar alles op z’n tijd”, aldus Dick tegen de Hoogeveense Courant.

Uit liefhebberij

Het is vooral uit liefhebberij begonnen en in het museum zijn vijf garages aan spullen uitgestald, maar er is nog meer. Dat zorgt voor wat afwisseling denken we dan maar! Tijdens de opening kijken de gasten hun ogen uit, vrijwel heel Orvelte uitgetrokken. De middag werd geleid door Jans Dobben, in de volksmond beter bekend als Lammert oet Örvelt.

Bijzondere bieren en alles wat daar bij kwam kijken aan reclameborden en andere attributen zijn al jaren Dick’s passie. Na jaren hard werken heeft hij zijn kolossale verzameling op indrukwekkende wijze tentoongesteld in deze nieuwe museumbrasserie. “We hebben ontzettende leuke reacties gehad. Iedereen vond het geweldig. We hebben er een heel goed gevoel erover. Er waren ongeveer 120 mensen. Bijna heel Orvelte was er en dat vonden we erg bijzonder. Ook zijn we overladen me cadeaus. Geweldig gewoon!”

Museumbrasserie

Er zijn diverse bieren van de tap verkrijgbaar en ook van de fles zijn er mooie bieren te proeven. Wanneer we een eigen brouwerij kunnen verwachten, dat weten we nog niet! Het museum aan de Brugstraat 1 in Orvelte is op zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens de schoolvakanties zijn zij alle dagen geopend en is Dick aanwezig voor tekst en uitleg!

[Foto via HoogeveenseCourant, Ron de Vos]