Brouwerij D’n Drul Groesbeek naar oude smederij

9 april 2017 om 00:14

Brouwerij D’n Drul is verhuisd naar een nieuwe locatie: de oude smederij, waar vier generaties van de familie Oomen dit aloude ambacht uitvoeren. Het brouwerspaar Wilma en Roland Boschman zijn er erg trots op in een karakteristiek pand Groesbeekse biertjes te kunnen brouwen. Oude details zijn in het monumentale gebouw behouden: zo is een hoefijzer in de grond te zien, hangen er haken voor de paarden aan de oude muren en uit het plafond komt als het ware een katrol.

Door Twan Dohmen

“Wij wilden graag verder groeien, ons oude pand werd te klein”, vertelt Wilma Boschman. “De ketel staat nog op de oude locatie aan de Hoflaan maar verhuist eind dit jaar naar hier. Wij hebben de ruimte.”

De bieren

In de smederij aan de Dorpsstraat – midden in het centrum van het dorp – is zaterdag 1 april de Eloy gepresenteerd, een black white ipa, die verwijst naar de wereld van het smeden. Bestaande specialiteiten zijn verder de Sgoer, een donker bier dat slaat op donkere luchten tussen de Groesbeekse heuvels. Of het Hofs Blondje (7%), de Dubbel, de tripel Verrassend Blond (8,5%), het Gronesbeke Bok of de Mighty Drul, een stevige Brown ale van 8,8% samen gebrouwen met Engelse collega’s. Ook wordt de Hagemeester gebrouwen voor het Nederlands Cultuurlandschap. Zes vaste speciaalbieren, vier seizoensbieren en af en toe ‘specials’.

Januari 2015 opende D’n Drul aan de Hoflaan. De brouwinstallatie kwam uit Engeland, een brouwketel, maischketel en heetwaterketel uit Cornwall, het plaatsje Lyme Regis. De capaciteit was 400 liter.
Inmiddels is deze oorspronkelijke installatie verkocht. Nu staat er een Speidel 500. De verhuizing naar de smederij is voor Roland en Wilma een nieuwe stap om straks fulltime in de brouwerij actief te zijn. Wilma is de gastvrouw, Roland de brouwer. “Ik brouw in de Belgian style, maar met een eigen karakter”, aldus de Groesbeekse brouwmeester.

Workshops

In de voormalige smederij kunnen groepen terecht voor proeverijen, workshops of gewoon voor een lekker Groesbeeks speciaalbiertje. Een terras maakt een bezoekje aan D’n Drul ook in de zomer aantrekkelijk. Op de kaart staan ook kleine gerechten, zoals Sgoervlees, braadworst en beenham. D’n Drul is van woensdag tot en met zondag geopend vanaf 14.00 uur.