Bakken met bierbostel! Bibi maakt ‘Bierbostelkoekjes’

9 november 2017 om 17:30

Dat bierborstel een veelzijdig product is bewijst Bibi maar weer met haar nieuwste recept. Met dit recept gebruik je het restproduct namelijk om maar liefst 40 heerlijk zachte bierbostelkoekjes te maken!

Door Bibi Boom

Bierbostelkoekjes

Elke (hobby)brouwer kent het wel: na het uitmaischen houd je een heleboel uitgespoelde mout over, de bostel. Je kunt dat wegkiepen, aan de geitjes van de kinderboerderij voeren of je kunt er iets leukers mee doen. Zoals koekjes bakken! Bierbostel laat zich prima invriezen. Handig dus om het in behapbare porties te verdelen en de rest voor later te bewaren.

Ingrediënten

  • 1 kilo bostel (dit hoef je niet eerst te drogen, dus dit is het gewicht met het vocht er nog in)
  • 2 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram boter
  • 150 gram krenten en/of gedroogde cranberries
  • 2 mespuntjes zout

Bereiden

Leg de boter eerst een poosje buiten de koeling om goed zacht te worden. Neem de bakplaat uit de oven en leg er een (schoon) vel bakpapier op. Verwarm de oven voor op 220° C.

Mix dan eerst de droge ingrediënten, behalve de krenten/cranberries. Voeg daarna de eieren en krenten/cranberries toe. Snijd de zachte boter in kleine stukjes om makkelijker te mixen en voeg deze toe. Kneed het deeg tot een gelijkmatig geheel.

Rol kleine balletjes (diameter 2 cm) van het deeg en verspreid deze evenredig over het bakpapier op de bakplaat met een paar centimeter afstand van elkaar. Op mijn bakplaat passen precies 16 balletjes. Druk de balletjes voorzichtig plat met een eetlepel tot rondje plaatjes met een dikte van ongeveer 1 cm.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes 12 minuten tot ze mooi gaar zijn. De koekjes worden niet zo knapperig als zandkoekjes. De koekjes blijven gerust een week goed als je ze in een afgesloten blik buiten de koelkast bewaart!

Wil je meer weten over bierbostel? Bekijk dan hieronder de video waarin Bierista Arvid Bergström je meer vertelt!