Abdij Grimbergen gaat voor een eigen brouwerij!

10 mei 2018 om 08:00

Denk je aan Grimbergen, dan denk je aan bier. Abdijbier om specifiek te zijn. Maar in tegenstelling tot wat deze naam zegt, wordt het bier niet in de Grimbergen abdij gebrouwen. En daar willen de paters van deze Belgische abdijgemeenschap verandering in brengen. Maar in plaats van de bestaande bieren terug te halen, willen zij een geheel nieuw bier gaan brouwen.

Terug naar de abdij

Grimbergen bieren staan op nummer twee als het gaat om de best verkochte abdijbieren ter wereld. De bieren van Grimbergen worden in 37 landen wereldwijd verkocht. Kleine desillusie is dan wel dat deze bieren niet in de Gimberger abdij worden gebrouwen. Bierconcern Alken-Maes produceert Grimbergen in het Limburgse Alken voor de Belgische markt en in het buitenland zorgt de Carlsberg groep voor de productie.

De paters van de Belgische abdij willen daar verandering in brengen. Het is voor hem al lange tijd een droom de roots van de abdij terug naar hun plek te brengen. Door de eeuwen heen was er namelijk wel altijd een brouwerij aanwezig in het klooster. “We hebben documenten gevonden die teruggaan tot de 12de eeuw waaruit blijkt dat hier altijd bier werd gebrouwen”, aldus pater Karel Stautemans. In 1797 werd de abdij en de brouwerij tijdens de Franse Revolutie afgebroken door de Fransen. Bij de wederopbouw kwam geen brouwerij terug. Nu is het de bedoeling dat deze op de plek waar nu de grote zaal van Fenikshof gevestigd is, gerealiseerd gaat worden.

Wist je dat alle trappisten abdijbieren zijn, maar niet alle abdijbieren trappisten? Lees daar meer over in het artikel ‘De verschillen tussen Trappist- en Abdijbieren’.

Geheel nieuwe bierstijl

Het is niet de bedoeling de Grimbergen BlondDubbel of een van de andere bestaande bieren weer in de abdij te brouwen, maar juist een geheel nieuwe bierstijl aan het assortiment toe te voegen. Dit nieuwe bier wordt dan uiteraard wel in de abdij gebrouwen. Het doel is een microbrouwerij als experimenteel laboratorium in samenwerking met Carlsberg en Alken-Maes te realiseren. Vanuit de brouwerij zal men ook meer betrokken zijn, zo gaat één van de paters naar het buitenland om een brouwopleiding te volgen.

Groots Grimbergen

De plannen zijn groots. “We willen één groot belevingscentrum creëren binnen de abdijmuren. De bedoeling is dat de microbrouwerij, brasserie Fenikshof en ook volkssterrenwacht Mira allemaal in elkaar overvloeien”, aldus de enthousiaste paters. De opbrengst van dit project gaat allerlei sociale projecten steunen en de abdijgebouwen onderhouden. Het project staat momenteel nog in de kinderschoenen, een architect is bezig met een haalbaarheidsonderzoek. Na de zomer weten we meer. Het idee is rond 2020 de nieuwe Grimbergen bieren te kunnen proeven uit de eigen ketels!

Bekijk hier meer over de Grimbergen bieren!

[Afbeelding: ®Leo De Bock via hln.be]