Heineken innoveert met H41, een nieuwe smaakvolle lager

Presentator Alain Schepers
Datum 06/04/2016
Duur 11.50

Heineken heeft een nieuwe bier gelanceerd: De H41. Deze nieuwkomer heeft dezelfde ingrediënten als het pils van Heineken. Alleen is voor de H41 een andere gist gebruikt. Een gist die zorgt voor een totaal andere smaak en waar bovendien een fantastisch verhaal aan vastzit.

Het nieuwe speciaalbier werd in Artis gepresenteerd. Dat was een zorgvuldig gekozen locatie, want in Micropia in de Ledenlokalen van Artis speelt het leven van micro-organismen, waaronder gist, de hoofdrol. Tijdens de introductie werd meesterbrouwer van Heineken, Willem van Waesberghe, geïnterviewd door bierkenner en -blogger Alain Schepers.

Patagonië

Opvallend is het verhaal achter de gist, die is gebruikt voor de H41. Pas een aantal jaren geleden werd deze gist ontdekt in Patagonië, Argentinië. Onderzoekers zijn letterlijk in een boom geklommen om de micro-organismen van de boom te schrapen. Op dat moment hadden ze nog geen idee van de grootte en het belang van hun ontdekking.

Moeder van de A-gist

Dat kwam tijdens nader onderzoek naar voren. Toen bleek dat de gistsoort als de moeder beschouwd kan worden van de wereldberoemde Heineken A-gist. Willem van Waesberghe nam contact op met de onderzoekers en nam de gist mee naar de brouwerij in Den Bosch. Daar werden de eerste proefbrouwsels gemaakt met opmerkelijke resultaten. “De smaak was overweldigend. Kruidig en fruitig. We waren aangenaam verrast en zijn verder gaan ontwikkelen.”

Meer grondstoffen

Het resultaat is de H41 die tijdens de presentatie door de pers en door bierkenners aan een proef werd onderworpen. Willem van Waesberghe nam de aanwezigen mee door een korte proeverij, waarbij eerst Heineken pils werd geproefd. Deze pils staat bekend om zijn A-gist met fruitige aroma’s. De H41 is wat donkerder van kleur. “Dat komt omdat we meer grondstoffen hebben gebruikt. We hebben meer mout gebruikt, waardoor de kleur een fractie donkerder is en het alcoholpercentage met 5,3 net even hoger is dan de 5% van de pils.”

Volmondigheid

Bij het ruiken ging er al een golf van opwinding door de zaal. Bij het proeven kreeg Van Waesberghe veel postieve reacties. “Je proeft heel duidelijk kruiden, waarbij kruidnagel duidelijk herkenbaar is”, aldus Arvid Bergström, biersommelier en auteur van het boek ProefBier. Ook de fruitige tonen en zeker ook de volmondigheid van het bier werden geroemd. “Ik sta hier toch wel van te kijken. Met de nodige scepsis ben ik hier binnengestapt. Een nieuw bier van Heineken, het zal wel. Maar eerlijk is eerlijk, dit is een heel mooi, smaakvol bier’, aldus Tomas Schroën, bekend als De Bierverteller uit Utrecht.

In de horeca

Heineken H41 is het eerste speciaal lagerbier in een serie Heineken ‘Lager Explorations’. De naam is afgeleid van de breedtegraad in Patagonië waar de moedergist is ontdekt: 41ᵒ zuiderbreedte. De H staat natuurlijk voor Heineken. De H41 is niet onder te brengen in een bierstijl. Pils moet wettelijk aan een aantal kenmerken voldoen. Door het gebruik van veel extra grondstoffen valt de H41 buiten deze categorie. De H41 is vanaf 18 april verkrijgbaar in 300 geselecteerde horeca-zaken verspreid over heel Nederland. Het speciaalbier is verkrijgbaar van fust en in fles en zal wat duurder zijn dan een regulier Heineken pils.

Heineken H41

Heineken H41

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.