Top 12 – Sterkste bieren ter wereld

25 november 2016 om 13:12

Je bent toe aan een stevige borrel. Wat doe je dan? Dan neem je een biertje. Want een biertje is zoveel meer dan een pilsje van 5%. Bierista zette de dertien sterkste bieren ter wereld voor jou op een rij.

13. Brewdog – Tactical Nuclear Penguin – 32%

We beginnen de Top 12 met de Schotse brouwerij Brewdog. Deze brouwerij is welhaast de belichaming van de Craft Beer Revolutie. Hun Punk IPA is legendarisch, maar heeft een paar procentjes minder dan deze stevige rakker. James Watt en Martin Dickie, de grondleggers van Brewdog, lieten zich in 2009 verleiden om een bier te brouwen dat de bierliefhebber warmte zou geven. Met 32% zorgde de Tactical Nuclear Pinguin daar wel voor. Heel eventjes was dit het sterkste bier van de planeet.

12. Revelation Cat Craft Brewing – Freeze the Penguin – 35%

In Italië zag Alex Liberati een uitdaging. Deze brouwer wilde de pinguin van Brewdog wel killen. Dat lukte met Freeze the Penguin van, BAM!, 35%.

11. Struise Brouwers – Struise Black Damnation VI – Messy – 39%

Als het om bier gaat, kunnen Belgen niet achterblijven. De Struise Brouwers maken wereldberoemde bieren. De Black Damnation is een beroemd bier, maar niet qua smaak en zeker niet bij het grote publiek. Met 39% doe je er verstandig aan vooral kleine slokjes te nemen.

10. Baladin Esprit de Noël – 40%

Even een biertje doen bij Teo Musso tijdens de kerstmaaltijd kan je slecht bekomen. Deze Italiaanse bierbrouwer slaagde er in een bier te brouwen met maar liefst 40%. Wacht nog maar even met dat tweede glas …

9. Brewdog – Sinck the Bismarck – 41%

Ja, daar zijn ze weer. De Schotse vrienden van Brewdog. Balend dat ze hun record kwijt waren, moest er een nieuw recordbier komen. Sinck the Bismarck was het resultaat. Lekker stevig glaasje bier van 41%.

8. Schorschbräu -Schorschbock – 43%

Bei uns ist alles besser, grosser und schöner. En in dit geval ietsjes sterker ook. Deze Schorschbock doet 43%. Toch even twee procentjes meer dan die rare Schotten met hun Sinck the Bismarck.

7. Koelschip – Obilix – 45%

En daar was ineens ene Jan Nijkamp uit Almere. Hij brouwde met zijn brouwerij Het Koelschip een biertje met 45%. Op de site zie je Obilix staan en je zou ‘m nog steeds kunnen bestellen. Prijs voor dit biertje: € 20 slechts en als je wilt, ook verkrijgbaar met eigen etiket.

6. Brewdog – The End of History – 55%

De strijd staken? No way dachten de grondleggers van Brewdog. Dus werd er nog één keer alles uit de kast getrokken om echt het allersterkste bier ter wereld te maken. En dat was voor Brewdog dan ook gelijk het End of deze History. 55%, oftewel meer dan de helft van je bierglas is gevuld met pure alcohol. Hallelujah!

5. Schorschbräu -Schorschbock – 57,5%

Hoe was de wijsheid ook al weer? Van Duitsers heb je pas gewonnen als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Inderdaad, hier zijn ze weer, de jongens van Schorschbräu. Ze hebben hun bockje nog even wat extra ballen gegeven. Met 57,5% heb jij het na een glaasje niet meer koud.

4. Koelschip Origin – Start the Future – 60%

Ja, en daar is-ie weer, de Nederlandse brouwerij – nou ja brouwerij – Koelschip. Na de Obilix is deze brouwerij uit Almere er toch in geslaagd nog wat procentjes erbij te prutsen. De teller staat hier op 60%. Iemand suggesties voor een goed bier-spijs combinatie?

3. Brewmeister – Armageddon – 65%

De naam van de brouwerij doet vermoeden dat het hier om Duitsers gaat. Fout! Het zijn Schotten, bijna buren van de jongens van Brewdog. Zij hebben de titel terug met de alleszeggende naam Armageddon. 65% kan het nog gekker?

2. Brewmeister – Snake Venom – 67,5%

Ja, het kan nog gekker! Snake Venom heeft maar liefst 67,5% alcohol. Zeven procent meer dan de Armageddon. Je zou het bijna niet zeggen als je ze naast elkaar proeft. Ze hebben alletwee wel iets alcoholisch in het aroma. Dit was voor lange tijd de overtreffende trap!

1. Koelschip – Mystery Of Beer – 70%

En jawel, op nummer 1 staat een Nederlands bier! Mystery of Beer nogmaals van Brouwerij ’t Koelschip. Dit bier bevat maar liefst 70% alcohol! En ja het is nog wel bier, want het is namelijk een bierproduct. Mistery of Beer is gemaakt van bier waar later nog alcohol aan toe is gevoegd. Lekker hoppig, maar natuurlijk zwaar alcoholisch in geur en smaak. Heb jij hem als eens gespot?